A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Purple One: napokkal halála előtt kapta álomgitárját Prince

2016. április 28., 16:48

Mindössze néhány héttel halála előtt kapta kézhez Prince a brit Gus Guitars által számára legyártott egészen különleges hangszercsodát. A szénszál testű, 22 karátos arannyal futtatott G1 Purple Special készítője szerint arra lett volna hivatott, hogy új szintre emelje az 57 éves korában elhunyt zenész játékát.

Cgl156vW4AERIwD

Mindösszesen néhány héten át használhatta frissen kézhez kapott gitár-költeményét az április 21-én elhunyt Prince, akinek a brit Gus Guitars atyja, Simon Farmer álmodott futurisztikus hangszert. A Farmer eredetileg már 9 évvel ezelőtt, Prince O2 arénaturnéjára építette a minden alkatrészében a zenész nem mindennapi játékmódjának alárendelt elektromos gitárt, ugyanakkor csak a Paisley Park megbízottja csak ez év márciusában jelentkezett be a hangszerért a manufaktúra Bewdley-i műhelyében.

„A mai napig nem tudom, pontosan mi vette rá a Paisley Park-ot, hogy ennyi idő után felkeressenek. Egyszerűen csak megjelentek, felkapták a gitárt és elvitték az Államokba” – mesélt Farmer a Guardian-nek adott interjújában arra is kitérve, Prince olyan szinten volt elragadtatva a bíbor-arany hangszertől, hogy annak basszusgitár-verziójára is leadta a rendelést.

A hangszer testét vörös cédrusból faragták, melyet előlap gyanánt mindössze 2,5 milliméter vastag szénszálas panellal fedtek be. Utóbbit szinte lehetetlen színezni, így a Farmer által előállított, bíboros árnyalat hivatalosan is egyelőre bejegyzetlen anyagnak számít. A gitár fém szerelvényeit a legutolsó csavarokig bezárólag 22 karátos arannyal vonták be, mely árban ugyan kevéssé marad alul, az elemekkel szembeni ellenállását tekintve jócskán felülmúlja a nemesfém 24 karátos verzióját. Prince első és utolsó alkalommal öt nappal a halála előtt, április 16-án, Paisley Park béli privát koncertjeinek egyikén vitte színpadra és büszkélkedett el a közönségnek a Purple One fantázianevet viselő hangszerrel.

Címkék: ,