A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Pussy Riot: Бесит/Rage – a klip, melynek forgatását a rendőrség feloszlatta

2021. február 1., 23:04

Az orosz Pussy Riot kollektívától a 20112014 közti punkos hazai gerillavideók után az amerikai kapcsolatnak köszönhetően 2015-től már rendszeresen kaptunk minőségi klipdalokat (I Can’t Breathe, Csajka, Straight Outta Vagina, Organs. Make America Great Again, Police State, Bad Apples, Hangerz). 2020 februárjában a Бесит/Rage videójának szentpétervári forgatását a rendőrség szétzavarta, de a vezércsaj Nagyezsda Tolokonnyikova most az oroszországi tüntetések (és az ott őrizetbe vett másik főpuszi, Marija Aljohina) mellett kiállva bemutatta az időközben befejezett klipet.

A TV On The Radio-producertag Dave Sitek, a chicagói rapper Vic Mensa és a New York-i rapperlány Junglepussy közreműködésével készült Hangerz óta eltelt egy évben is érkeztek új Pussy Riot-kollaborációk berlini (Riot) és argentin előadókkal (1213), de arra a bizonyos letiltott klipdalra egészen mostanáig kellett várnunk. A feldühödött tömegekre utaló Бесит/Rage című szám társszerző-producere az extravagáns amerikai Blame Candy rockzenekarnak a gitáros-frontembere, Chris Greatti volt (aki korábban egy sor Yungblud-, Machine Gun Kelly- és Poppy-felvétel mellett még Grimes totalitarizmus ihlette We Appreciate Power dalába is besegített), Nadja pedig a hatósági erőszakra is utaló szöveget a boszorkányok és eretnekek szemszögéből írta meg.

Nagyezsda Tolokonnyikova a dal bulivideóját mintegy 150 főleg nőnemű vagy queer résztvevő bevonásával rendezte a Lenfilm stúdiójában (ahol a rendőség a homoszexuális propagandára, gyűlöletkeltésre és illegális gyülekezésre hivatkozva kapcsoltatta le az áramot és oszlatta fel a tavaly februári forgatást) – a mai klippremierhez fűzött kommentár pedig a letartóztatott ellenzéki vezető Alekszej Navalnij, a házi őrizetben tartott Pussy Riot-kolléganő Mása Aljohina és az összes politikai fogoly szabadon bocsátását követeli, no meg azt, hogy Vlagyimir Putyin és csapata távozzon a Kremlből. Az alábbi YouTube-lejátszón a kliphez (és a végéhez csatolt dokumentumfelvételekhez) angol felirat is választható.

egy kis videó a tavaly februári klipforgatásról és a rendőri intézkedésről:

Nagyezsda múlt heti amerikai tévéinterjúja Putyin nemzetközi megítéléséről, Navalnij letartóztatásáról és Mása őrizetbe vételéről:

.
Yeah, sex is great / but have you ever fucked the system?” – a berlini producer IXXF-fel készült Riot című protest song 2020 júliusából. . .

. . .és a címét az A.C.A.B. (All Cops Are Bastards) szlogen ábécé-kódszáma nyomán kapó 1312 tavaly májusból, argentin közreműködőkkel:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39