A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

First Aid Kit: Walk Unafraid – R.E.M.-feldolgozásklip Reese Witherspoon filmjéből

2014. december 22., 15:59

Reese Witherspoon a Vadon című új filmjében Cheryl Strayed írónőt alakítja, aki a kilencvenes évek közepén több mint ezer mérföldet gyalogolt egyedül az USA csendes-óceáni partvidékét követő Pacific Crest Trail túraútvonalon. A magyar mozikba februárban érkező film fő betétdala egy korabeli R.E.M.-számnak, a Walk Unafraidnek a friss feldolgozása a svéd First Aid Kit testvérduótól.

A nyughatatlan című Johnny Cash-filmmel June Carter Cash szerepében Golden Globe- és Oscar-díjat nyert Reese Witherspoon a Vadonban is valós figurát játszik, bár ezúttal nem énekesnőt. A Mielőtt meghaltam rendezője, Jean-Marc Vallée által jegyzett film magának Cheryl Strayednek a memoárjára épül, amiből az angol sztáríró, Nick Hornby készítette el a forgatókönyvet. Fő betétdalnak egy kilencvenes évekbeli R.E.M.-szerzeményt választottak, mely címével is illeszkedett az erdős vidéken gyalogló bátor fiatal nő spirituális útkereséséhez – ráadásul a Walk Unafraidet itt női előadásban, a svéd Frist Aid Kit csajduótól hallhatjuk.

firstaidkit-liveduo

Johanna Söderberg és sötétebb hajú gitáros húga, Klara még húszas éveik első felében járnak, de már komoly karrier áll indie folk duójuk mögött: 2008-as első EP-jüket egy másik svéd testvérduónak, a Knife-nak a saját cége adta ki, majd a Fleet Foxes-frontember Robin Pecknold, a Bright Eyes-vezér Conor Oberst és Jack White is segítette pályájukat (ez utóbbi két híres rajongójukkal zenéltek is közösen), idén pedig ők vokáloztak a Ryan Adams produceri felügyeltével készült briliáns Jenny Lewis-album címadó záródalában is (The Voyager), miközben szintén idén nyáron megjelent saját anyaguk, a Stay Gold című harmadik Frist Aid Kit-nagylemez is szép sikert aratott (az elmúlt hetekben több év végi listára is felkerült). Most pedig itt van ráadásként egy friss felvételük is, az 1998-es R.E.M.-dalból készített tradicionálisabb folk-pop hangzású átdolgozás, melyhez a hétvégén megérkezett a videoklip is Reese Whitherspoon filmjeleneteivel megspékelve.

a Walk Unafraid feldolgozás erdei klipje és alatta a Vadon mozielőzetese:

két másik idei feldolgozás a First Aid Kittől, egy Jack Black– és egy Jack White-szerzemény egymás után: a Tenacious D-féle Tribute egy részlete és utána a Love Interruption!

Jack White és a First Aid Kit 2012-ben a párizsi Olympia színpadán a We’re Going To Be Friends című White Stripes-klasszikust éneklik. . .

. . .amit a lányok pár hónappal korábban a Bright Eyes zenekarral együtt stúdiófelvételen is feldolgoztak egy jótékonyásági lemezre:

Jenny Lewis idén nyáron megjelent The Voyager albumának címadó dala a First Aid Kit-lányok háttérvokáljával:

.
a Frist Aid Kit idei Stay Gold albumának két sikerdala,  a My Silver Lining és a címadó szám:

itt végighallgatható a Stay Gold album teljes anyaga is:

00:00 My Silver Lining
03:35 Master Pretender
07:24 Stay Gold
11:35 Cedar Lane
16:19 Shattered & Hollow
20:24 The Bell
23:52 Waitress Song
27:57 Fleeting One
31:11 Heaven Knows
34:30 A Long Time Ago

.
FRISSÍTÉS: január 14-én a First Aid Kit-lányok közzétettek egy videót a Walk Unafraid klip Portland melletti erdei forgatásról, ahol a közelben lakó R.E.M.-extag Peter Buck is ott volt a meghívott vendégükként, így a nővérek az eredeti szerző-gitáros kíséretében is elénekelhették feldolgozásukat!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39