A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 10: NIRVANA – 30 ÉVES A NEVERMIND!

2021. szeptember 18., 16:30

Kiadásának 30. évfordulóját 2021. szeptember 24-én ünnepli a Nirvana Nevermind című korszakalkotó albuma. A Radio Grungery adásában elsősorban a lemez dalaiból válogattunk. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

A Nirvana második lemeze, a Nevermind 1991. szeptember 24-én jelent meg. Pár hónappal később, a koszos, lepukkant, a drogok és az alkohol kilátástalan jövőjével kecsegtető Aberdeenből származó Kurt Cobain és Krist Novoselic a Washington D.C-ből importált Dave Grohllal történelmet írt: 1992. január 11-én Michael Jackson Dangerous című albumát letaszítva a trónról, a Billboard 200-as listájának élére ugrott. A világ zeneszerető része pedig elkezdett ismerkedni egy szép új szóval: GRUNGE. Így a következő évek szinte semmi másról nem szóltak, mint az alternatív rockzenekarok térnyeréséről.

„Az, hogy Kurték a heti eladásokat tekintve megelőzték Michael Jacksont, az aberdeeni emberek számára felfoghatatlan volt. Látni kellene azt a várost, nekem volt hozzá szerencsém és egyet kell, hogy értsek a helyiekkel: onnan indulva megelőzni a világ legnagyobb és leggazdagabb popsztárját teljes lehetetlenség” – mondja Pintér Miklós, a Radio Grungery szerkesztője.

 A Nevermind végül több mint 335 hetet töltött a Billboard 200-on, és az utóbbi 30 év egyik legsikeresebb albumaként eddig összesen 30 millió példány felett kelt el! (Öszehasonlításképpen: a korszak legsikeresebb rock/metal lemezéből, a Metallica Fekete Albumából 31 millió darab fogyott.)

Mai adásunkban a korszakalkotó, a zeneipart felforgató, a szabályokat átíró és a punkot a tömegek számára tálcán átnyújtó lemez és alkotói előtt tiszteleg a Radio Grungery tizedik adása.

„A műsor gerincét a Nevermind legismertebb dalai adják, de a többi sorlemezről is válogattam. Különlegességek is elhangzanak, így a Nevermindról lemaradó, nagyszerű Old Age, vagy a BBC sessionökön előadott Drain You és a Something On The Way élő verziója is felcsendül majd” – mondja a szerkesztő.

A Radio Grungery Vol. 10 adása szombaton és vasárnap 17:00-tól halható itt, az Open Air Rádión!

A setlist (zárójelben a dalok műsorban elhangzó verziói):

 1. Smells Like Teen Spirit (Nevermind Remastered)
 2. Come As You Are (MTV Unplugged)
 3. In Bloom (Nevermind Remastered)
 4. About A Girl (Bleach Remastered)
 5. Son Of A Gun (Incesticide)
 6. Heart-Shaped Box (In Utero)
 7. On A Plain (Nevermind Remastered)
 8. Polly (MTV Unplugged)
 9. Love Buzz (Bleach Remastered)
 10. Rape Me (In Utero)
 11. Drain You (Live At The BBC)
 12. Old Age (Boombox Rehearsals)
 13. Lithium (Nevermind Remastered)
 14. Something On The Way (Live At The BBC)
 15. You Know You’re Right (Nirvana LP)

Hallgasd az adást itt, vagy töltsd le az Open Air Rádió appját a Google Playből vagy az App Store-ból, hadd szóljon!