A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 13: FELDOLGOZÁSOK SEATTLE-BŐL

2022. január 22., 13:44

A Radio Grungery első, 2022-es adásában a seattle-i grunge zenekarok által feldolgozott dalokból válogatunk. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

„Mint a zenészek döntő többsége, a seattle-i bandák tagjai is más előadók dalainak gyakorlásán keresztül fejlesztették magukat. Később aztán koncerteken is kiegészítették ezekkel a setlistjeiket, pusztán azért, mert nem volt elegendő saját számuk és pontosan tudták, hogy egy-egy ismertebb szerzeménnyel maguk mellé tudják állítani a közönséget. Mikor befutottak, sokkal inkább passzióvá, valamiféle érdekes kísérletezéssé vált más dalait színpadra vinni. Mai adásunkban kivétel nélkül ilyen, nagyszerűen sikerült felvétellel jelentkezünk” – mondja Pintér Miklós, az adás szerkesztője.

A Radio Grungery Vol.13-ban többek között olyan előadók dalainak újragondolása kerül terítékre, mint John Lennon, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Elton John, David Bowie, Bob Marley, a Queen, a Rush, az R.E.M. vagy a Stooges.

„Ha egyetlen előadót kellene kiemelnem, akinek a dalai különösen jól szólalnak meg a seattle-i bandák előadásában, az egyértelműen John Lennon lenne. Egyszer Jeff Angell, a Walking Papers énekese egy átlagos hétköznap estén elvitt magával egy aprócska, seattle-i jazz klubba, ahol helyi zenészek random felállásokkal játszottak különböző dalokat. Jammeltek, hatalmas örömzenélés folyt a színpadon. Az egyik dal, amit énekelt, a How Do You Sleep? volt és döbbenetesen működött. Ott tudatosult bennem, hogy Lennont tulajdonképpen Seattle-nek ’találták ki’. Sajnos nincsen meg az előadás csak telefonos felvételen, így nem kerülhetett be a műsorba, viszont van helyette más ’bizonyíték’. A Working Class Hero című válogatáslemezről származik az a három dal (Working Class Hero, I Don’t Wanna Be A Soldier, Steel And Glass), amelyek önmaguk zsenialitásán túl egy egészen különleges, új köntöst kaptak a Screaming Treestől, a Mad Seasontől és a Candleboxtól. A Steel And Glass sokaknak fog meglepetést okozni, szerintem minden idők legjobb feldolgozásai között a helye” – folytatja a szerkesztő.

További különlegesség, a Temple of the Dog négyötödének M.A.C.C. néven megjelentetett Jimi Hendrix-adaptációja. M.A.C.C., mint (Mike) McCready, (Jeff) Ament, (Chris) Cornell, (Matt) Cameron. Kiadói problémák miatt nem jelenhetett meg Temple of the Dog címkével a felvétel, ezért egy viszonylag kevésbé ismert kuriózummá vált. A dalt a 2016-os amerikai turnéján játszotta is a zenekar.

„Mike McCready úgy gitározik Hendrixet, ahogyan senki más Seattle-ben, de valószínűleg a világon is csak nagyon kevesen. Nem csak a feeling, de a hangzás és a technikai apróságok is döbbenetesen a helyükön vannak. Cornell pedig Cornell. Zseni! Érdemes meghallgatni, ahogyan a megszokottól eltérően a hangja egy másik árnyalatát veszi elő és egy kicsit ő is Hendrixet játszik erre a pár percre” – teszi hozzá Pintér Miklós.

A Radio Grungery Vol. 13 adása szombaton és vasárnap 17:00-tól hallható itt, az Open Air Rádión!

Tracklist:

 

 1. Eddie Vedder – All Along The Watchtower (Bob Dylan)
 2. Nirvana – Love Buzz (Shocking Blue)
 3. Candlebox – Steel And Glass (John Lennon)
 4. Alice in Chains – Tears (Rush)
 5. Pearl Jam – Crazy Mary (Victoria Williams)
 6. Mad Season – I Don’t Wanna Be A Soldier (John Lennon)
 7. M.A.C.C. – Hey Baby (Jimi Hendrix)
 8. Chris Cornell – Billie Jean (Michael Jackson)
 9. Mudhoney – Hate The Police (The Dicks)
 10. Nirvana – The Man Who Sold The World (David Bowie)
 11. Melvins – Best Friend (Queen)
 12. Screaming Trees – Working Class Hero (John Lennon)
 13. Mother Love Bone – Hold Your Head Up (Argent)
 14. Eddie Vedder – Drive (R.E.M.)
 15. Soundgarden – Search And Destroy (Stooges) – Friday Rock Show BBC Sessions
 16. Mark Lanegan – Man In The Long Black Coat (Bob Dylan)
 17. Green River – Ozzie (Tales of Terror)
 18. Jerry Cantrell – Goodbye (Elton John)
 19. Eddie Vedder – Hard Sun (Indio)
 20. Chris Cornell and Toni Cornell – Redemption Song (Bob Marley) – Live At Beacon Theatre/2015

A Radio Grungery előző adását itt hallgathatjátok meg.

Töltéstek le az Open Air Rádió appját mobilra a GooglePlayből vagy az AppStore-ból, hadd szóljon!