A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 14: MARK LANEGAN EMLÉKÉRE

2022. február 26., 15:27

Sokkolta a hír a világ zeneszerető részét, hogy Mark Lanegan, az ellensburgi Screaming Trees és számos más formáció frontembere 2022. február 22-én váratlanul elhunyt. A Radio Grungery tizennegyedik adásában az énekesre emlékezünk. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

„A Screaming Treest 1984-ben alapította meg Mark Lanegan Mark Pickerel dobossal és a folyton civakodó Conner-testvérekkel, a basszusgitáros Vannel és a gitáros Gary Lee-vel. A később csak ’grunge’ mozgalomként emlegetett irányzat zenekarai közül ők kaptak először nagykiadós szerződést, második albumuk már az SST-nél jelent meg 1987-ben, Even If and Especially When címmel. Később három LP erejéig az Epic/Sony igazolta le őket, az MTV is játszotta a dalaikat, de olyan sikereket sajnos soha nem tudtak elérni, mint a ’nagy grunge négyes’, vagyis a Pearl Jam, a Nirvana, a Soundgarden és az Alice in Chains” – mondja Pintér Miklós, az adás szerkesztője.

Mark Lanegan érzelmes, mély hangjával és komor karakterével valódi úttörőnek számított Washington állam zenei színterén. A hosszú évekig komoly drogproblémákkal küzdő énekes rajongói között szinte a teljes seattle-i mezőnyt ott találjuk. Többen játszottak is Mark Lanegan szólólemezein, többek között Kurt Cobain (Nirvana), Duff McKagan (Guns N’ Roses), Ben Shepherd (Soundgarden), Krist Novoselic (Nirvana), Jack Endino (Skin Yard), Dan Peters (Mudhoney) és Tad Doyle (TAD) is. Layne Staley (Alice in Chains) pedig a Pearl Jam-gitáros Mike McCreadyvel közös Mad Season projektükbe hívta meg vendégeskedni őt.

„Ahogyan a Screaming Trees a kilencvenes évek második felére lemezkiadói támogatás hiányában szép lassan kifulladt, Lanegan egyre több időt tudott fordítani a szólómunkáira, de eközben elképesztő mennyiségű felkérésnek is eleget tett. Valahová ötven és száz közé tehető a hivatalos formában is elérhető vendégszerepléseinek száma, a mai műsorban ezekből is szemezgettem természetesen. Húsz adás sem lenne elég, hogy feldolgozzuk a munkásságát, de igyekeztem a legteljesebb képet megmutatni róla” – folytatja a szerkesztő.

A Screaming Trees, a Gutter Twins, a Queens of the Stone Age, a Mad Season, a Soulsavers és Mark Lanegan dalai mellett számos érdekesség elhangzik majd a Radio Grungery Vol. 14-ben. Az adás szombaton és vasárnap 17:00-tól halható itt, az Open Air Rádión.

A tracklista:

 

 1. Mark Lanegan – One Way Street
 2. Gutter Twins – Stations
 3. Screaming Trees – Witness
 4. Ten Commandos feat. Mark Lanegan – Staring Down The Dust
 5. Soulsavers feat. Mike Patton and Mark Lanegan – Unbalanced Pieces
 6. Mark Lanegan, Isobel Campbell – You Won’t Let Me Down Again
 7. Screaming Trees – Black Rose Way
 8. Mark Lanegan – Mockingbirds
 9. Queens of the Stone Age – In the Fade/Feel Good Hit of Summer (Reprise)
 10. Mad Season – Long Gone Day
 11. Mark Lanegan – Death Trip to Tulsa
 12. Mark Lanegan – On Jesus’ Program
 13. Screaming Trees – Nearly Lost You
 14. Mark Morton feat. Mark Lanegan – Axis
 15. Mark Lanegan – Sleep with Me
 16. Mark Lanegan feat. PJ Harvey – Hit The City
 17. The Bootleggers feat. Mark Lanegan – Fire and Brimstone
 18. Mark Lanegan – Metamphetamin Blues
 19. Mark Lanegan – Night Flight to Kabul
 20. Mark Lanegan – I am the Wolf
 21. Screaming Trees – Last Words

Töltsétek le az Open Air Rádió appját mobilra a GooglePlay-ből vagy az AppStore-ból, hadd szóljon.