A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 2: BEST OF 2020

2020. december 12., 16:36

 A Radio Grungery mai, második adásának gerincét 2020-ban megjelent seattle-i előadók dalai adják, de a szelekcióba két magyar és pár külföldi nem-grunge felvétel is bekerült a klasszikusok mellé. Hallgassátok az adást ma és vasárnap 5-től az Open Air Rádión.

Bár 2020 majdnem teljesen hazavágta a zeneipart, szürrealitása pozitív értelemben is megnyilvánult, és számos meglepetést tartogatott.

„2020 minden abszurditása ellenére is különösen erős év volt a grunge-ban és a rockzenében is. A mai műsorba ezért nem csak az egyértelmű seattle-i klasszikusok (Pearl Jam, Mark Lanegan, Sky Cries Mary) felvételei kerültek be, hanem a biztos évvégi dobogós Alanis Morissette csodálatos Smilingja, a Mark Lanegan-uniformist öltő Phil Anselmo En Minor nevű bandájának On the Floor című felvétele, vagy az ex-Type O Negative tagok korai, Ultramega OK-korszakos Soundgardent és Black Sabbathot idéző Silvertombjának brutálisan jó Insominája is” – mondta el az adás grunge- és nem grunge-kompatibilis szereplőiről Pintér Miklós, a műsor szerkesztője.

A hazai előadók idei felvételei közül az Angertea tízpontos, korai Faith No More-feldolgozása és a Trident kiváló új albumának szubjektív legjobbja került be, de a kilencvenes évek alternatív rockjának első vonalas bandái közül is páran szerepet kapnak ma.

„A régi nagyoknál kifejezetten a késői szerzeményekből válogattam. Külön szeretném felhívni a figyelmet a Blind Melon Wishing Well című dalára, amit a zenekar már nem a legendás Shannon Hoonnal (RIP), hanem a szintén zseniális Travis T. Warrennel rögzített. A felvétel kizárólag a For My Friends CD-n jelent meg, a digitális streaming platformokon (Spotify, Apple Music, stb.) nem érhető el. Úgyhogy marad a tragikus minőségű YouTube-verzió (az amúgy zseni klippel) vagy meghallgatható a dal itt, az Open Air Rádión. Amit mindenképpen javaslok.”

A mai setlist:

Nirvana – You Know You’re Right (3:38)

Pearl Jam – Quick Escape (4:47)

Alanis Morissette – Smiling (4:18)

Angertea – Death March (3:56)

Stone Temple Pilots – Three Wishes (4:52)

Sky Cries Mary – Waves of Mourning (7:32)

Silvertomb – Insomnia/Sunrise (5:18)

Mark Lanegan – Ketamin (2:41)

Trident – Ami megmarad (5:10)

En Minor – On the Floor (5:22)

Alice in Chains – Red Giant (5:26)

The Gits – Second Skin (2:51)

Blind Melon – Wishing Well (4:17)

2021-ben számos meglepetést tartogat a Radio Grungery. Hogy mik ezek, hamarosan kiderül.

Tartsatok velünk ma és holnap 17:00-tól és hallgassatok minket jövőre is!

Az adást szombaton és vasárnap 5-től itt hallgathatod: Radio Grungery.