A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 3 – MUDHONEY ADÁS!

2021. január 9., 16:06

2021 első Radio Grungery adásában a legendás és egyben megkerülhetetlen seattle-i Mudhoney harminckét évét dolgozzuk fel, lemezről lemezre haladva. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

„Az első, hivatalosan is grunge zenekarként emlegetett Green River 1988-as feloszlása kellett ahhoz, hogy a seattle-i klubélet legkreatívabb zenészei két teljesen eltérő, de a kilencvenes évek elejének zenei fejlődése szempontjából annál inkább meghatározó irányba induljanak el. A gitárosok, Stone Gossard (lásd később Pearl Jam), Jeff Ament (szintén Pearl Jam) és Bruce Fairweather a Pacific Northwest egyik legnagyobb jövő előtt álló frontemberével, Andy Wooddal és a környék legelismertebb dobosával, Greg Gilmourral megalakították a Mother Love Bone-t, a tragikus sorsú pszichedelikus rockbandát. Az énekes, Mark Arm és jó barátja, a Green River alapító gitárosa, Steve Turner pedig Matt Lukin basszusgitárossal és Dan Peters dobossal állt össze. Ők lettek a Mudhoney, Seattle legmenőbb punk garage rockbandája” – meséli szinte egy levegőre Pintér Miklós, a Grungery Magazin alapítója, a Radio Grungery szerkesztője.

Mark Arm azóta a seattle-i zenei élet központi figurája lett. A zenekar folyamatosan aktív maradt, tíz lemezt és számos EP-t jelentetett meg. A tagok számtalan projektben vettek részt, Dan Peterst pedig még Kurt Cobain is megpróbálta elcsábítani a Nirvanába. Az ő játékát hallhatjuk a Sliver című dalban, sőt, még egy seattle-i koncerten is fellépett Kurtékkel. 2001-ben Matt Lukint az ausztrál Guy Maddison váltotta, akit még 2018-ban is úgy mutatott be viccesen Mark, mint „a zenekar tizennyolc éve új” basszusgitárosát.

„A mai műsor a Mudhoney teljes életútját végigköveti az első EP-től, az azóta legendássá vált Superfuzz Bigmufftól, az utolsó LP-ig, a 2018-as Digital Garbage-ig. Még az 1993-as Five Dollar Bob’s Mock Cooter Stew EP-t is elővettem a nagyszerű, de teljesen atipikus Between Me & You Kid dal miatt. Az adásban minden lemezről megszólal legalább egy-egy felvétel, ráadásul időrendi sorrendben, így aki velünk tart, az teljes képet kaphat Mark Armék botrány nélküli, de herointól nem mindig mentes pályafutásáról – mondja a szerkesztő. – A második blokk szándékosan koncentrál kiemelten az utolsó két lemezre. Az olyan dalok, mint a Paranoid Core, a Kill Yourself Alive vagy a Hey Neanderfuck szövegei aktuálisabbak ezekben a napokban, mint bármikor korábban.

Setlist:

 1. Touch Me I’m Sick
 2. Here Comes Sickness
 3. Fuzzgun ’91
 4. Pokin’ Around
 5. Suck You Dry
 6. Between Me And You Kid
 7. In My Finest Suit
 8. Poisoned Water
 9. The Straight Life
 10. Where is the Future?
 11. Endless Yesterday
 12. I’m Now
 13. Slipping Away
 14. I Like It Small
 15. Chardonnay
 16. The Final Course
 17. Paranoid Core
 18. Kill Yourself Live
 19. Night And Fog
 20. Hey Neanderfuck
 21. Prosperity Gospel

Az adást szombaton és vasárnap 5-től itt hallgathatjátok: Radio Grungery.