A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 4 – ALICE IN CHAINS: EGY ELVESZETT ÉVTIZED DALAI – a hétvégi műsor már a Mixcloudon

2021. február 6., 14:41

2021 második Radio Grungery adásában a seattle-i Alice in Chains elveszett évtizedének dalaiból válogatunk. A műsort már visszahallgathatod az Open Air Rádió Mixcloud oldalán.

Az Alice in Chains az a seattle-i zenekar, amit talán a legszélesebb körben elfogadtak a zenerajongók, legyen szó punk rockerekről, metálosokról vagy éppen a popzene felől érkezőkről. A csodálatos, sokszínű vokálok, Jerry Cantrell egyszerű, de stílusteremtő gitárdallamai és persze Layne Staley ugyancsak iskolát jelentő énekstílusa senkit sem hagyott hidegen. A kilencvenes évek elején a zenekar a szakma és a rajongók kedvence lett, generációkon átívelő zenei inspirációt jelentve. Az 1988-ban kezdődő tündérmese azonban rövid ideig tartott és tragikus véget ért.

Az Alice in Chains három LP (Facelift, Dirt, III) és két EP (SAP, Jar of Flies) megjelenése után, 1996-ban még felvette az azóta legendássá vált MTV Unplugged koncertjét, majd a Kiss előtt nyitott négy fellépésen. Az utolsó fellépés, 1996. július 3-a és a helyszín, Kansas City, a zenekar klasszikus felállásának végét jelentette. Ők négyen soha többé nem álltak már együtt színpadra. Layne Staley 2002. április 5-én bekövetkezett halála után úgy tűnt, a zenekar a minimális esélyét is elvesztette arra, hogy valaha is folytassa. Layne pótolhatatlan volt.

Hogy mégis lehet a zenekarnak jövője, azt maguk a tagok sem gondolták komolyan. Egy szólóalbumokkal, útkereséssel és önmaguk megtalálásával eltelt évtized után mégis ráleltek Jerry Cantrellék egy utolsó kapaszkodóra. Az újrakezdés folyamata – a Comes With The Fallból ismert William DuVall-lal –, egy seattle-i fellépésen indult el, 2006. május 16-án. A szinergia megvolt, a közönség imádta a bandát, így új dalok írása mellett döntöttek. A második éra első lemeze, a Black Gives Way to Blue, 2009. szeptember 29-én jelent meg.

„A mai Radio Grungery adásában az 1996 és 2009 közötti Alice in Chains felvételekből, valamint Jerry Cantrell és Layne Staley ebből az időszakból származó munkáiból válogattam. Természetesen helyet kapnak az MTV Unplugged egyes tételei, hallható lesz az utolsó kettő Alice in Chains-dal (Get Born Again, Died), megszólalnak Jerry Cantrell egyes szólódalai, de Layne Staley Tom Morellóval felvett Pink Floyd feldolgozása (Another Brick in the Wall) is felcsendül majd. És persze nem hagyhattam ki a legnagyobb klasszikusokat sem. Még a hallgatók a fejemet követelték volna!:) Az utazás a Black Gives Way to Blue-ig tart majd, és átfogó képet ad a zenekar elveszett évtizedéről. A mai és vasárnapi adás kiváló zenei aláfestést nyújt a megújult HammerWorld magazin februári számának nyolcoldalas címlapsztorijához” – mondta Pintér Miklós, a Radio Grungery szerkesztője és az említett cikk szerzője.

Ebben a szürke, nyálkás, esős, borongós, rideg, seattle-i időben nehezen lehetne jobb filmzenét választani a hétvégére az Alice in Chains dalainál.

A lehengerlő válogatást itt hallgathatod meg: Open Air Rádió – Mixcloud.