A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 6 – FACÉROK/SINGLES ADÁS

2021. április 3., 15:36

A Radio Grungery áprilisi adásában a Facérok (Singles) című kultikus seattle-i mozifilm dalaiból válogattunk. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

1992. szeptember 18-án mutatták be Cameron Crowe azóta ikonikussá vált filmjét, a Facérokat. A Seattle-ben játszódó történet középpontjában egy társasház, és annak egyszobás lakásait bérlő fiatalok élete áll. A Rolling Stone magazin zenei újságírójából lett rendező az aktuális zenei trendhez igazította a történetet: az egyik főszereplő, Cliff Poncier (Matt Dillon) egy fiktív helyi banda, a Citizen Dick frontembere, a szereplők Alice in Chains koncertekre járnak, a bulikban Pearl Jam szól, és több seattle-i ikon, így Chris Cornell, Tad Doyle és a Pearl Jam 3/5-e is feltűnik a filmben, egy-egy cameo erejéig.

„A Facérok művészeti szempontból talán nem a legerősebb alkotás, de szórakoztató, és ami ennél is fontosabb, az egész világ számára képet adott arról, hogy pontosan mi is folyik grunge és zenei forradalom címén Seattle-ben. A filmben persze vannak túlzások, például senki nem öltözködött úgy, hogy harisnyára rövidnadrágot húzott volna a Pearl Jam basszusgitárosán és a film kreatív munkatársán, Jeff Amenten kívül , de a Singles arra tökéletes volt, hogy például itthon, a rendszerváltás után éppen csak éledező, hetvenes években született generációnak iránymutatást adjon” – mondja Pintér Miklós, a Radio Grungery szerkesztője.

A műsorban a jól ismert dalok mellett jó pár érdekesebb felvétel elhangzik. Az eredeti filmzenealbumról utolsó pillanatban lemaradó Truly (a korábbi Soundgarden-basszusgitáros Hiro Yamamoto, valamint a Screaming Trees ex-dobosának, Mark Pickerelnek a zenekara), valamint a Blood Circus (előzenekaruk a Nirvana volt egy időben) egy-egy, kifejezetten a filmzenealbumhoz rögzített felvétele is elhangzik. Szintén érdekesség a Pearl Jam által feldolgozott Mudhoney-klasszikus, a Touch Me I’m Sick Singles-verziója, a Touch Me I’m Dick, ami az eredeti filmzenealbumon ugyancsak nem szerepelt.

A setlist:

 1. Citizen Dick – Touch Me I’m Dick
 2. Alice in Chains – Would?
 3. Paul Westerberg – Waiting for Somebody
 4. Soundgarden – Birth Ritual
 5. Jimi Hendrix – May This Be Love
 6. Pearl Jam – State of Love and Trust
 7. The Lovemongers – Battle of Evermore
 8. Truly – Heart and Lungs
 9. Mother Love Bone – Chloe Dancer/Crown of Thornes
 10. Screaming Trees – Nearly Lost You
 11. Blood Circus – Six Foot Under
 12. Paul Westerberg – Dyslexic Heart
 13. Mudhoney – Overblown
 14. Chris Cornell – Seasons
 15. Pearl Jam – Breath
 16. Smashing Pumpkins – Drown

A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

Új „évadokkal” folytatódik Jónás Vera Vasárnapi Dalszerző Krónikája
ápr. 12., 20:37