A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

RADIO GRUNGERY VOL. 8: SEATTLE, 2010 UTÁN

2021. május 29., 16:29

A Radio Grungery május 29-i és 30-i adásában a seattle-i zenekarok és a Sub Pop kiadó 2010 után megjelent dalaiból válogattunk. A műsort szombaton és vasárnap 5-től hallgathatod az Open Air Rádión.

Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden. A világ nagy része ezeket a bandákat ismerte meg a kilencvenes évek elején, Seattle zászlóvivőiként. Hívják őket „Grunge Big Four”-nak, vagyis a grunge nagy négyesének is. A seattle-i zenei világ azonban jóval színesebb volt annál, minthogy csupán négy zenekarral definiálni lehessen: izgalmasabbnál izgalmasabb zenekarok alkottak és alkotnak a városban és környékén a mai napokban is.

„A grunge aranykora, mármint, ha van grunge és lehet a „grungy” (mocskos, koszos) dolgoknak aranykora, akkor az a mainstream számára a Pearl Jam Ten című lemezének 1991-es kiadásától, Kurt Cobain 1994-es haláláig, de legkésőbb a Soundgarden Down on the Upside albumának 1996-os megjelenéséig tartott. Az utána következő évek, évtizedek kevésbé kerültek fókuszba, pedig azóta is nagyszerű kiadványok jelentek meg a Pacific Northewesten. A mai adásban a 2010 és 2021 közötti seattle-i és Sub Pop kiadós dalokból válogattam, tele egészen kiváló felvételekkel” – mondta el Pintér Miklós, az adás szerkesztője.

A Radio Grungery május 29-i adásában a klasszikus nagy bandák (Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden, Mudhoney, Melvins) mellett olyan előadóktól is kerültek be dalok, mint az MKB Ultra (Mia Katherine Boyle és Jack Endino bandája), a Giants In The Trees (Krist Novoselic aktuális formációja), a Brad (Stone Gossard és Shawn Smith – R.I.P. korábbi projektje), a Ten Commandos (Alain Johannes és Matt Cameron alkalmi társulása), a Malfunkshun (a Man of Golden Words feldolgozásukkal), a csak hölgyekből álló Thunderpussy (Mike McCready gitárszólójával), vagy ha már a Pearl Jam gitárosát említjük, felcsendül majd a régi, sulis haverok és zenésztársak bandájának, a Danny Newcomb & The Sugarmakersnek is egy dala is. Jeff Angell kétszer is énekelni fog (The Missionary Position, Walking Papers), Jeff Ament, a Pearl Jam basszusgitárosa pedig a RNDM nevű zenekarával szerepel a mai kínálatban.

Jó zenehallgatást és felfedezést mindenkinek!

A setlist:

 1. Pearl Jam – Getaway
 2. Mudhoney – I Like It Small
 3. Danny Newcomb & The Sugarmakers – Nightmare
 4. MKB Ultra – Cause & Effect
 5. Hot Snakes – Six Wave Hold-Down
 6. The Missionary Position – How It Feels
 7. Brad – Waters Deep
 8. Melvins – Christ Hammer
 9. Mark Lanegan Band – Death Trip To Tulsa
 10. Giants In The Trees – Sasquatch
 11. Ten Commandos – Sporthalle
 12. Soundgarden – Attrition
 13. Duff McKagan’s Loaded – Executioner’s Song
 14. Stereo Embers – Wagon
 15. RNDM – Stray
 16. METZ – Wet Blanket
 17. Walking Papers – Leave Me In The Dark
 18. Thunderpussy – Velvet Noose
 19. Candlebox – I’ve Got A Gun
 20. Malfunkshun – Man Of Golden Words
 21. Alice in Chains – Hung On