A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Rage Against The Machine – Frontvonalban

2014. december 8., 15:48

Idézet: „Azt nem merném állítani, hogy a Rage Against The Machine rajongói mind Chomsky műveit forgatták, de bizonyos mértékig a zenekar üzenetei megszabták a közönség összetételét, és arra ösztönözték az embereket, hogy nyissák ki a szemüket, és járjanak utána a gyanús politikai kérdéseknek. Manapság ez már nem menne ilyen könnyen – bár nem is lenne lehetetlen. Az igazán nagy zenekarok nem egy igényt szolgálnak ki, hanem maguk teremtik meg az igényt.

Már jó ideje váratott magára Magyarországon egy RATM-könyv megjelenése. A Rage Against The Machine – Frontvonalban hiánypótló darab, hiszen a zenekar a mai napig népszerű, és hébe-hóba még aktív is. A Rage ráadásul azért is fontos együttes, mert nehéz eldönteni, hogy a zenéjük vagy az üzeneteik a forradalmibbak, a témáik pedig az eltelt huszonkét év alatt csak egyre aktuálisabbá váltak.

SILENOS_RAtM-Borito-250x372

A szerző, Joel McIver alaposan elemzi a banda politikai és ideológiai hátterét, gyerekkoruktól napjainkig, a lehető legrészletesebb és legobjektívebb képet adva azon kisebb és nagyobb horderejű témákról, amelyeket az amerikai rockzenekar a dalszövegeiben körüljár. Ebből kifolyólag ez a biográfia nem való mindenkinek, csak érett olvasóknak. Érdemes félretenni politikai előítéleteinket, és átadni magunkat a tagok magával ragadó lendületének és páratlan elhivatottságának. Zack de la Rocháék célkeresztjében ugyanis egyaránt szerepelnek kisebb és nagyobb volumenű igazságtalanságok. Az egyensúly kedvéért ugyanúgy taglalnak hatalmas, gyakorlatilag átölelhetetlen témákat (lásd az amerikai demokrácia és a kapitalizmus általános struktúrájának problémakörét), és aránylag kevés vizet zavaró emberi sorsokat (mint például a feltehetően ártatlanul bebörtönzött Leonard Peltier és Mumia Abu-Jamal ügyét).

A fentiek jól tükrözik, mekkora fába vágta a fejszéjét a szerző, hiszen ezúttal nem csak egy átlagos rock & roll életpályát kellett bemutatnia, hanem sokkal nagyobb mélységekbe kellett alámerülnie. Szerencsére ezt annyira komolyan vette, hogy világhírű szakemberekhez, tanult gondolkodókhoz fordult segítségért. Van köztük akadémikus, egyetemi professzor és X-Faktor-győztes is. A velük folytatott interjúkat beékelte a Rage Against The Machine történetét lineárisan követő fejezetek közé. Így végül egy komoly, de nem túl óvatos, intelligens, de nem önelégült, céltudatos, de nem érzéketlen művet vehetünk kézbe. A sikeres rock-életrajzíró McIver a magyar olvasók számára sem ismeretlen már, hiszen ő írta a Queens Of The Stone AgeSenki sem tudja című könyvet, amely szintén a Silenos Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

Silenos Könyvkiadó
202 oldal, 2800 Ft
További információ és rendelés

Manu Chao – Zene és szabadság
ápr. 27., 22:04
40 éves a VHK, indul a jubileumi turné!
ápr. 2., 8:23
Muse – Az Univerzum lüktetése
márc. 15., 9:57
Green Day – Amerikai idióták és az új punkrobbanás
febr. 25., 23:01