A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Rendhagyó Link interjú Ligeti Gyurival, a pénteki jubileumi Žagar koncert kapcsán

2021. szeptember 16., 2:09

A Žagar zenekar szeptember 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli fennállásának 20. évfordulóját egy nagy, mondhatni kurva nagy bulival. Az emlékezetesnek ígérkező estén a Žagar egyik klasszikus reinkarnációját láthatjuk: Zságer Balázs (főnök), Zságer-Varga Ákos (elektronika, basszusgitár) és Lázár Tibor (dob) mellett DJ Bootsie (dj) és Ligeti Gyuri (ének, gitár) értelmezi újra az elmúlt húsz évet, valamint az Underground Dívák (Péterfy Bori, Németh Juci, Kutzora Edina, Hodosi Enikő), akik a Wings of Love című himnuszt fogják előadni. És még vendégművészek is lesznek: Bukky (ének), Kama (Mary Popkids – ének), Zahár Fanni (fuvola), a vizuál-orgiát pedig Katona Kati fogja szolgáltatni, úgyhogy ezt tök hülyeség lenne kihagyni.

Azért rendhagyó ez a Link interjú, mert az Open Air Rádió programajánló rovatában a művészek általában öt kérdésre öt YouTube linkkel válaszolnak, legtöbbször egy-egy személyes sorral kiegészítve, de mivel most az a speciális helyzet állt elő, hogy egy olyan zenésszel ajánlunk egy koncertet, aki igazából már nem is a fellépő zenekar tagja, szelleme viszont mindig ott lebeg a Žagar felett, gondoltuk, megkérdezzük, hogy’ is volt ez az egész, hogy ő kilépett az együttesből, aztán előbb szólóban, majd saját zenekarával folytatta pályafutását. Így most „egy almát kérek, – kettő lett, maradhat?” alapon két interjút közlünk egyben.

Mi volt az oka, hogy 2017-ben kiléptél a zenekarból?

Én világ életemben egyetlen egy zenét utáltam, és az a minimal techno, mert azt nem is tartom zenének. Balu elkezdett minimáltechnózni, és a minimal technóban van gitár? Nincs. Van ének? Nincs. Tehát akkor mi a faszt keresek a zenekarban?

És egyébként sajnáltad?

Sajnáltam az együtt töltött időket, de semmiképp nem tudnék egy techno zenét játszó zenekarban játszani, mert soha életemben nem hallgattam és nem is fogom.

És most akkor milyen érzés újra a Žagarral próbálni, játszani, olyan, mintha újra összejönnél egy volt barátnőddel?

Dehogyis. Mi soha nem voltunk rosszba’ meg nem is leszünk. Nem haragban váltunk el. Balázsnak is meg kellett értenie, hogy ha a technóban nincs gitár meg nincs ének, akkor mit csináljak, álljak ott és verjem a farkamat a színpadon, hogy legyen valami látvány? Gitáros vagyok meg énekes, és így nem maradt terem zenélni. Én meg nem akartam mást, mint gitározni és énekelni. Végül én mondtam neki, hogy akkor engedjen el, ő pedig megértette. Amúgy a Balu nekem az egyik legrégebbi cimborám. 17 éves korunk óta ismerjük egymást, ha ő vele összevesznék, az olyan lenne, mintha a testvéremmel vesznék össze. Olyan meg nincs.

Szóval akkor jó hangulatban mennek a próbák?

Igen, még csütörtök este is nyomjuk. Olyan, mint régen. Igazából nem változott semmi, ugyanolyan hülyék vagyunk, mint voltunk, ugyanúgy vitatkozunk, ugyanúgy önérzeteskedünk, szóval semmi sem változott. Ugye most Bootsie is itt van, és olyan, mintha visszatértünk volna öt-hat évvel ezelőttre. Ugyanúgy röhögünk, ugyanúgy mennek az állatságok.

Miután kiléptél, szólóban folytattad tovább.

Kiadtam egy szólólemezt, illetve nem én, hanem a Tibi (Lázár Tibor, dobos) a kiadójával, hisz jóban maradtunk. És van egy rendes zenekarom is, a Ligeti Gyuri Álomgyára, két lánnyal. A dobos a Bad Acrobats nevű együttes dobosa, Mikolai Petra, a basszusgitáros pedig a Holy Chicks gitárosa, Lahucsky Kriszti. Velük épp egy új lemezt csinálunk, most írogatom a demókat, októberben elküldöm nekik, és valamikor télen megcsináljuk az albumot fizikai formátumban is. Ez egy koncertzenekar. A Ligeti Gyuri szóló inkább ilyen érzelmes, leülős zene, az nem rock and roll, de szerencsére azért külföldön sokan megvették, a csajokkal a Ligeti Gyuri Álomgyára az viszont az igazi rock and roll szerelem. A Ligeti Gyuritól nem várok semmit, a Ligeti Gyuri Álomgyárától viszont azt várom, hogy nyomassuk, mint az őrült, és remélem, hogy jövőre már fesztiválokon is felléphetünk.

Ez tök jó végszó, még azt mondd el, hogy melyik számot várod a legjobban, hogy előadhasd a pénteki Žagar koncerten?

Tyűha, ez fogós kérdés, mert van sok, amit nagyon szeretek játszani, de talán az Escape from the Earth az, ami az összes közül a legnagyobb kedvenc.

És akkor lássuk, hogy egyébként mik Ligeti Gyuri kedvenc zenéi. Eklektikus válogatás lesz.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Ligeti Gyuri / Žagar / Ligeti Gyuri Álomgyára

Mit hallgatsz most?

Mi kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Facebook-esemény

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30