A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Richard Linklater 1980-ban játszódó új filmjében is kulcsszerepet kap a zene

2015. december 23., 9:00

Richard Linklater rendező (Mielőtt… trilógia, Rocksuli, Sráckor stb.) 1993-ban forgatta le hamar kultikussá váló Dazed And Confused (Tökéletlen idők) című filmjét olyan befutás előtt álló fiatal színészekkel, mint Matthew McConaughey, Ben Affleck, Adam Goldberg, Renée Zellweger, Milla Jovovich, Parker Posey, a Kevin Smith-filmekbe átkerülő Joey Lauren Adams vagy a később Beckkel összeházasodó Marissa Ribisi. Az 1970-es évtized közepén texasi gimnazisták között játszódó filmnek most elkészült az 1980-as főiskolás környezetbe helyezett „spirituális folytatása” Everybody Wants Some!! címmel.

A fenti csoportképen elöl jobb szélen látható Linklater a híres Led Zeppelin-dalról elnevezett Dazed And Confused dialógusaiban gyakran ismétlődő „na, erről beszélek!” szövegfordulat nyomán eredetileg That’s What I’m Talking About munkacímen kezdte forgatni új filmjét, de az végül inkább szintén egy rockdaltól, egy 1980-as Van Halen-számtól kölcsönzött címet kapott. Az Everybody Wants Some!! nem konkrét folytatása a Dazed And Confusednak, nincsenek benne visszatérő szereplők (csak friss fiatal arcok, mint Blake Jenner, Zoey Deutch, Will Brittain, Ryan Guzman vagy Tyler Hoechlin), de a főhős Jake olyan, mintha az 1976-ban játszódó első film Mitch nevű gimis figurája az érettségi után egy főiskolai baseball csapatba kerülve kezdené az 1980/81-es tanévet.

everybodywants-car2

Már az első filmnek is fontos szereplője volt a korszakfestő zene, főleg a hetvenes évekbeli hard rock (Aerosmith, Deep Purple, Black Sabbath, Alice Cooper, ZZ Top, KISS, Nazareth, Ted Nugent, The Runaways, Sweet, Lynyrd Skynyrd stb.), de a nyolcvanas évek hajnalán játszódó második film már sokkal eklektikusabb ebből a szempontból: a tesztvetítésről kiszivárgott infók szerint new wave számok (Talking Heads, Blondie, Devo, Pat Benatar stb.) is bőven hallhatók benne, a friss filmplakát aljára került kazettákon pedig a régi vágású rock mellett ott a Cars és Patti Smith is, sőt diszkó (Donna Summer), funk (Parliament) és rap is (Sugar Hill Gang).

everybodywants

A sztoriba személyes élményeit is alaposan bedolgozó 1960-as születésű író-rendező egy interjúban arról beszélt, hogy ez egy olyan korszak volt, amikor egy fiatal srác gyors egymásutánban kerülhetett a Van Halen-féle zenék uralta kollégiumból a diszkóba csajozni, egy punkkoncertre vagy egy country klubba (az Urban Cowboy című film épp menő volt akkoriban), netán egy művészeti főiskolás buliba, ahol David Byrne-ék dalai szóltak. Ezek a váltások jól megfigyelhetők a 2016. április 15-én mozikba kerülő film tegnap este érkezett első mozielőzetesében is, mely a Knack együttes My Sharona című new wave slágerével nyit, mielőtt a címadó Van Halen-dal előkerülne:

a Van Halen címadó Everybody Wants Some!!-ja 1980-ból:

a Dazed And Confused (Tökéletlen idők) mozielőzetese 1993-ból:

a rendező az Everybody Wants Some!! forgatásán:

everybodywants-shoot

everybodywants-poster

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39