A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Robert Cray: nagy fogás az Akváriumban

2014. október 25., 7:00

17 album több millió példányban, Grammy-díjak, soul, gospel, funk és blues. Egy élő legenda jelenése szombat este az Akvárium Klubban.

A georgia-i születésű Robert Cray a modern blues egyik legnagyobb egyénisége; életpályája hűen tükrözi a műfaj iránti elkötelezettségét és a benne betöltött szerepét is. A stílus hazájának számító déli államok fiaként ott csörgedezett a vérében a vonzalom a zene iránt, látókörét pedig csak kiszélesítette a katona édesapja munkájából adódó számos költözés, amin családja keresztülment. Az alapvető hatásként elkönyvelt George Harrison mellett Jimi Hendrix, B. B. King vagy Buddy Guy is ott szerepel Cray idoljainak listáján, és ők voltak azok, akik leginkább inspirálták a soul, a jazz, a gospel vagy a funk elemeit is magába integral muzsikáját.

Öt Grammy-díja és tizenöt jelölése mellett bizonyítja Cray elismertségét az a több millió hanghordozó is, amit karriere során adott el, és amelyek egy virtuóz zenész kibontakozását dokumentálják. Eddigi tizenhét nagylemezén rendre próbálta feszegette a műfaj kereteit, olyan nagy mozgástérrel, amely egészen a legnépszerűbb előadók sorába repítette őt a 80-as évek közepén, amikor a mai napig legismertebb anyaga, a Strong Persuader megjelent. Ezen a lemezen barátai, kollégái és tisztelői között olyan hatalmasságok szerepelnek, mint Eric Clapton, Keith Richards vagy John Lee Hooker – e legendák pedig világosan jelzik Cray szakmai pozícióját, amely az idő elteltével csak nőtt és nőtt.

Cray jelenleg is rendkívül aktív, a folyamatos lemezkészítés mellett az élő fellépésekre is nagy hangsúlyt fektet, pillanatnyilag is háromfős kísérőzenekarával járja a világot. Richard Cousins, Les Falconer és Dover Weinberg segítségével pedig egy újabb szintre léphet Cray egyébként is magával ragadó világa, amely talán mindennél jobban érvényesül akkor, ha élőben játszhat.

Az estét Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs duója nyitja.

Akvárium Klub/Nagy Hall
2014. október 25. Szombat, 19:30.

Jegyár: 8500 Ft (Elővétel), 9500 Ft (koncert napján)

Facebook-esemény