A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Rögzített testhelyzetek

-t-
2016. február 24., 23:30

A halottkém az az ember, aki az utolsó simításokat végzi Isten főművén, mondhatni: rögzíti a főbb vonalakat, mielőtt átengedné a piszkos munkát a férgeknek.

Amikor lejár a halottkém, vagy inkább: a hivatlos halott-látó munkaideje, elég sokat iszik és sokat cigarettázik. Mi mást tehetne, ha az élete abból az utolsó lehetőségből áll, amikor nincs még egy esély a visszavonhatatlan után. Az úgynevezett fekete humor az a filmes eszköz, amikor viccessé válik a patakvér, a golyók ütötte lyukakon, a penge szabdalta réseken új perspektíva nyílik, a ladikban meg visszafelé is lehet evezni.

A Test című film ilyen fekete humorral kezdődik: a Varsói Helyszínelők levágnak egy akasztott embert a fáról, és miközben rutinosan dolgoznak, jegyzetelnek, a Legia hétvégi meccséről motyognak valamit, esetleg bármi másról, de a halott felkel, majd minden különösebb faxni nélkül távozik. Ez lenne a halál móresra tanítása, a furcsa véletlenek egyike. A másik ügy már egy kicsit komolyabb. Egy fiatal nő a varsói pályaudvar mellékhelyiségében megszüli a gyermekét, majd lehúzza a vécén. Igazából nem tudni, hogy ott szülte meg, az is lehet, hogy odavitte egy nájlonszatyorban, minden esetre a lehúzás sem sikerült a legjobban: hiába darabolta fel a gyereket, a maradványokat nem sikerült letuszakolni, van ez így.

A halottkémet egy híres lengyel színész, Janusz Gajos játssza. A híres lengyel színészekkel az a helyzet, hogy nem szépen öregszenek, hanem szakszerűen csúnyán, ezért kevés embert hívnak be a moziba. Az ifjú Janek a Négy páncélos és a kutyából megvan? Ő volt a zöldfülű lengyel, a legkisebb fiú a T-34-esben, aki egészen Berlinig üldözte a németeket és a fekete-fehér tévé előtt mindenki jót nevetett. Most olyan önazonos 70 éves lehet, szarik a trendre és a folklórra, egy varsói panelban él a lányával. A munkáját néha hazaviszi, pedig otthon is lenne dolga. Olga anorexiás, ami a testtömeg-index csökkentésének magazinok által támogatott módja, az ok pedig az, hogy nem tudja feldolgozni az anyja halálát, ráadásul gyűlöli az apját, akiről azt gondolja: egy élőhalottal nincs miről beszélni. Van még egy pszichológus nő, aki az Olgához hasonló problematikus lányokkal foglalkozik, miközben ha maga mellé nézne, kiderülne, hogy az sincs teljesen rendben, hogy egy dán doggal osztja meg a vacsoráját és az ágyát.

A Test tavaly a Berlinalén elnyerte a legjobb rendezés díját: a zsüri nyilván azt értékelte, pompásan meg lett valósítva egy szituáció, amibe előbb-utóbb mindenkinek be kell költöznie.

Test
Lengyel film

Rendező: Malgorzata Szumowska

A film február 25-étől látható a magyar mozikban.

Szerző: -t-