A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Romy Madley Croft: Weightless – dal a szólóalbumra készülő The xx-frontlánytól

2020. április 19., 22:46

A londoni The xx trióból a héten nemcsak a producertag Jamie xx adott ki új számot (Idontknow), de ma a gitáros-énekesnő Romy Madley Croft is bemutatta első szólódalát. Az 1989-es születésű lány már korábban is dolgozott zenekarán kívül: gitározott Lykke Li és Emile Haynie 2015-ös Come Find Me dalában, társszerző volt Jessie Ware 2014-es Share It Alljában, Mark Ronson, Diplo és Dua Lipa 2018-as Electricity slágerében és King Princess tavalyi Homegirljében, de besegített a Savages-énekesnő Jehnny Beth idei szólólemezén is – és közben saját szólóalbumát is összerakta.

Romy Madley Croft az otthonából közvetített ma esti Instagram Live-jelentkezése alatt a beérkező kérdésekre válaszolva megnyugtatta a rajongótábort, hogy a zenekar igenis aktív, társaival a 2017-es I See You című legutóbbi The xx-nagylemez óta is dolgoznak új számokon, még ha kicsit lassan is haladnak. A nagy bejelentése azonban az első szólóalbumának híre volt: elmondása szerint a simán csak Romy név alatt várható lemezanyag az együttes stílusához képest „sokkal vidámabb lesz. Bár gitáron játszom rajta, nem igazán gitárzene lesz, hanem valami sokkal szórakoztatóbb. Na nem mintha, a gitárzene ne lenne szórakoztató. . .

A húszperces közvetítés alatt a gitáros-énekesnő az Angels és Brave For You című The xx-dalok mellett eljátszotta a társszerzőként jegyzett Electricty című Grammy-díjas a Silk City/Dua Lipa-számot és a portugál DJ-producer Rui da Silva 2001-es Touch Me slágerét is, sőt megtartotta készülő szólóalbumáról a Weightless című szerzeményének élő ősbemutatóját is.

Romy teljes Instagram Live-követítése – az új szólódal az 5. percnél, a Touch Me és Electricty feldolgozások pedig utána:

ez az egyik kedvenc számom, és ha ismeritek az eredetijét, hát olyan zenét szeretnék én is csinálni” – a feldolgozott Rui da Silva-táncdal:

.
az új Romy-dal mellé itt az április 15-én megjelent Idontknow című Jamie xx-szám is egy félperces kis táncvideó társaságában:

FRISSÍTÉS: a május 6-án közzétett végleges Idontknow klip szintén Oona Doherty belfasti koreográfus-táncosnőtől!

A Pulp-énekes Jarvis Cocker dala Gustavo Santaolalla friss The House filmzenealbumán
jan. 17., 19:21
Muse: Won’t Stand Down – videoklip a kilencedik album elé
jan. 13., 16:00
Fontaines D.C.: Jackie Down The Line – klipdal a Skinty Fia albumról +FRISSÍTÉS: szereplés Jimmy Fallonnál
jan. 11., 21:45
King Gizzard & The Lizard Wizard: Black Hot Soup (DJ Shadow “My Own Reality” Re-Write) – videoklip
jan. 7., 13:01