A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Roncsfilm kettő: folytatást kap a legbizarrabb magyar kultfilm

2016. szeptember 22., 19:09

Szomjas György 1992-es filmje esszenciája a magyarországi élet kortalan szürrealizmusának, melyhez most, két évtized kihagyást követően érkezne folytatás. A rendező közösségi finanszírozással szeretné előteremteni a film költségvetését, előbb azonban A Gólya és a velnessz disznó című, az eredeti szereplőket is felvonultató dumafilmmel örvendezteti meg a világot.

golya

A Gólya és a velnessz disznó – már címében is igéző – dumafilmmel melegíti be a közönséget Szomjas György, aki 24 év szünetet követően forgatna második részt a Roncsfilmhez. Az 1992-es alkotás, benne Szőke Andrással, Badár Sándorral, Pepe és Kapa, azaz: Scherer Péter és Mucsi Zoltán kombójával, Hoboval, valamint a Poci nevű disznóval lényegében Ettore Scola 1976-os Csúfak és gonoszakjának kitekert, kelet-európai megközelítése, mely a rendszerváltás mesterséges magasztosságát ütközteti a kisember kedvesen aljas, aljasul kedves természetével.

A filmben is szereplő Gólya valóban létező hely, manapság hippik, alternatív művészek és a budapesti gettó soha nem változó karaktereinek felhasználásával gyárt zavarbaejtő kórképet a fővárosi undergroundról.

A Gólya és velnessz disznó lényegében egy nosztalgikus riportfilm, melyben az eredeti film szereplői az események után több, mint két évtizeddel a tetthelyre visszatérve emlékeznek, sírnak és nevetnek, mert az elmúlt 24 év az ékes bizonyíték arra, Magyarországon az élet maga nem változik, mindössze a csomagolást cserélik le. A kisfilm ilyenmód konkrét előképe az egyelőre bemutatási dátum nélkül emlegetett, Roncsfilm Kettőnek, melynek forgatókönyvét Szomjas az emberiség javának érdekében társadalmi finanszírozással szeretné elkészíteni: a film költségvetését megtámogatni az alábbi linken lehetséges.