A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Roxanne de Bastion – magyar származású énekesnő albuma a Suede-gitárhős Bernard Butlerrel

2022. január 27., 9:39

A zongorista-filmzeneszerző Bástyai Holtzer István unokája, a nyugat-berlini születésű brit dalszerző-gitáros-énekesnő Roxanne Katica de Bastion 2007-ben húszévesen költözött Londonba, 2013-as debütalbumát a Strokes és Regina Spektor mellől ismert Gordon Raphael producerrel vette fel. 2017-es Heirlooms & Hearsay lemezén magyar nagyapja emléke előtt tisztelgett, ahogy aztán a szegedi Új Zsinagógában 2021 őszén megnyílt és 2022. január 31-ig látogatható Eltűnt családok nyomában – a Holtzerek című kiállítás szervezésébe is besegített. Közben megjelent legújabb albuma is, melyet az ex-Suede-gitáros Bernard Butler társaságában készített.

Az 1911-ben Ferenc Józseftől nemesi címet – és ahhoz a Bástyai előnevet – kapó Holtzer família az egyik leghíresebb szegedi zsidó család volt, melynek tagjaihoz többek közt a város első focicsapatának finanszírozása, az ország első folyóvízi strandjának kiépítése és a Szegedi Szabadtéri Játékok elindítása is fűződik. Roxanne 1907-es születésű nagyapja Bástyai Istvánként lett profi filmzeneszerző, többek közt a Segítség, örököltem! és Pillanatnyi pénzzavar című 1937-38-as romantikus vígjátékok aláfestő zenéjét komponálta. A náci vészkorszak és a kommunista hatalomátvétel nyomán a családból sokan vándoroltak ki, Nagy-Britanniába, Svédországba, Amerikába, Kanadába vagy Venezuelába, a koncertrációs táborból szabadult István is elhagyta Magyarországot, angol állampolgár lett Stephen de Bastion néven – és vitte magával édesanyjának, az alábbi képsorozat bal szélén látható Schwarz Katicának a zongoráját is.

István halála után a családi hangszert megörökölte szintén zenésszé lett fia, a gitáros Richard de Bastion, aki a kilencvenes évek hajnalán az újraegyesült Berlinbe is áthozta a zongorát, hogy a kis Roxanne Katica is játszhasson rajta. A billentyűk mellett gitárosként is gyakorlatot szerző, kamaszkora óta koncertező, önmagát menedzselő, szerzeményeit Nomad Songs nevű saját minikiadójánál megjelentető lány a korai folk és indie pop dalocskái után a minimalista 2013-as The Real Thing debütalbumát sem tartotta elég érett munkának, így utólag már 2017-es Heirlooms & Hearsay (Örökség és hallomás) című konceptlemezét tekinti hivatalosan az első albumának. A Holtzer família 110 éves zongoráján három generációt – apja jelképes közreműködése mellett nagyapjának egy 1954-ben felvett szerzeményét is – egyesítő, történelmi távlatokban és párhuzamokban gondolkodó lemezanyag után Roxanne de Bastion hasonlóképpen személyes hangvételű következő albuma sem lett mentes a családi traumáktól: a You & Me, We Are The Same 2019-es felvételeinek idején Richard már rákbetegségének utolsó stádiumában volt, és még abban az évben meg is halt.

Roxanne sosem volt igazán Suede-rajongó, de Bernard Butler produceri munkáit (DuffyKate NashKate Jackson, The Veils stb.) nagyra tartotta, és kicsit meg is lepődött, mikor a britpop legenda azonnal igent mondott a felkérésére. Butler karcosabb, energikusabb, hangját az élő fellépésekhez hasonlóan szabadon eresztő előadásmódra ösztönözte, és a dalszerző-énekesnő emberileg is úgy érezhette, hogy megtalálta a tökéletes zenei segédjét. A gitáros-producer otthoni ministúdiójában 2019 folyamán felvett You & Me, We Are The Same album végül 2021 őszén jelent meg, és jó fogadtatásra talált – pár hete már a nagy rajongóvá lett Iggy Pop is népszerűsítette BBC-rádióműsorában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Roxanne de Bastion (@roxannemusic) által megosztott bejegyzés

.
az új You & Me, We Are The Same album klipjei. . .

. . .és a teljes tízszámos lemezanyag:

Roxanne és Bernard Butler a lemez születéséről beszélgetnek egy videóban, melyet most a héten tettek közzé az NME honlapján:

.
a 2017-es Heirlooms & Hearsay album, melynek Train Tracks című dalában Richard de Bastion játszik a családi zongorán, az utolsó szám legvégén pedig Bástyai István 1954-es The Old Mill című felvétele hallható egy rövid szöveges üzenettel:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Roxanne de Bastion (@roxannemusic) által megosztott bejegyzés

.
videók a 2013-as The Real Thing lemezanyag Red And White Blood Cells és Some Kind Of Creature című számaihoz:

pár további Roxanne de Bastion-klipdal a 2010-2012 közti időszakból:

.
Richard de Bastion egy 2012-es albuma és egy Kinks-feldolgozása:

.
Bástyai István filmzenéje a Pillanatnyi pénzzavar című 1938-as vígjátékban, melyben Szeleczky Zita, Erdélyi Mici, Básti Lajos, Bilicsi Tivadar, Kabos Gyula, Makláry Zoltán, Pethes Sándor és Salamon Béla is szerepel:

Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34
King Gizzard & The Lizard Wizard: Gila Monster – klip az új PetroDragonic Apocalypse albumról
máj. 16., 16:02