A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában

2023. március 13., 23:03

A legszebb hangú dalszerző-előadók közt jegyzett kanadai-amerikai Rufus Wainwright a 2016-as Shakespeare-szonettalbuma és 2017-es Hadrianus operája után a 2018-as Sword Of Damocles kislemezével és 2020-as Unfollow The Rules nagylemezével tért vissza a pophoz, majd 2021-ben Fred Falke és Zen Freeman közös Ampersounds DJ-duójával adott ki egy tánczenei EP-t. Tavaly ősszel ő volt a sztárvendég Carly Rae Jepsen új The Loneliest Time albumának címadó duettklipjében, idén február-március fordulóján pedig gyors egymásutánban olyan énekesnők partnereként is láthattuk és hallhattuk, mint Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples.

Rufus az 50. születésnapja előtt pár héttel, július 2-án ad ki folk dalok feldolgozásaiból egy sztárparádés albumot Folkocracy címmel, ami egyáltalán nem hangzik nagyképűen az ő estében, hiszen a szó szoros értelmében beleszületett a stílus arisztokráciájába két nagynevű dalszerző-előadó – a néhai kanadai Kate McGarrigle és az amerikai Loudon Wainwright III – gyermekeként. A feldolgozáslemezre nagynénje, Anna McGarrigle és lánytestvérei, Martha Wainwright és Lucy Wainwright Roche mellé olyan további vendégeket is hívott, mint a Bangles-frontcsaj Susanna Hoffs, Sheryl Crow, Chaka Khan, Nicole Scherzinger, Anohni, David Byrne, Van Dyke Parks, John Legend, Andrew Bird vagy Chris Stills (a Buffalo Springfield/CSN&Y-alapító Stephen Stills és a francia dalszerző-énekesnő Véronique Sanson fia).

Az album múlt héten közzétett első beharangozó számában, a Down In The Willow Garden című XIX. századi gyilkos ballada feldolgozásában a sokszoros Grammy-díjas amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő, Brandi Carlile a duettpartnere. . .

. . .akivel már 2020 végén a karanténidőszakban is készített egy másik folkos feldolgozást, a néhai Fairport Convention-csalogány Sandy Denny Who Knows Where The Time Goes című 1967-es szerzeményéből:


.
a feldolgozáslemez borítója és számlistája a közreműködők nevével:

Rufus Wainwright: Folkocracy (2023)

01 “Alone” (feat. Madison Cunningham)
02 “Heading For Home” (feat. John Legend)
03 “Twelve-Thirty (Young Girls Are Coming To The Canyon)” (feat. Susanna Hoffs, Chris Stills, Sheryl Crow)
04 “Down In The Willow Garden” (feat. Brandi Carlile)
05 “Shenandoah”
06 “Nacht und Träume”
07 “Harvest” (feat. Andrew Bird & Chris Stills)
08 “Going To A Town” (feat. Anohni)
09 “High On A Ledge” (feat. David Byrne)
10 “Kaulana Na Pua” (feat. Nicole Sherzinger)
11 “Hush Little Baby” (feat. Martha Wainwright & Lucy Wainwright Roche)
12 “Black Gold” (feat. Van Dyke Parks)
13 “Cotton Eyed Joe” (feat. Chaka Khan)
14 “Arthur McBridge”
15 “Wild Mountain Thyme” (feat. Anna McGarrigle, Chaim Tannenbaum, Lily Lanken, Lucy Wainwright Roche & Martha Wainwright)

.
Rufus másik múlt héten bemutatott duóprodukciója Miley Cyrus új Endless Summer Vacation albumának Rév Marcell operatőr által fényképezett Backyard Sessions alcímű Disney+ kísérőfilmjében egy zongorakíséretű verzió a Wonder Woman című dalból, mellyel a popénekesnő az édesanyja és elhunyt anyai nagymamája előtt tiszteleg:

a Miley-album és -koncertfilm megjelenése előtti éjszakán Rufus Wainwright a New York-i Beacon Theaterben tartott sztárparádés Love Rock NYC koncerten együtt adta elő a 83 éves soul/rhythm & blues legenda Mavis Staplesszel néhai édesapjának, a Staple Singers-alapító Roebuck „Pops” Staplesnek a Friendship című szerzeményét:

.
Rufus múlt havi duettje a pályáját gyermekszínészként kezdő Los Angeles-i szintipop énekesnő Glüme (polgári nevén: Molly Keck) Main Character című dalában. . .

. . . mely címadó számként hallható az Italians Do It Better lemezcégnél – a kiadófőnök-producer Johnny Jewel, Sean Ono Lennon, továbbá az Of Montreal és STRFKR együttesek közreműködésével – készült második Glüme-albumon:

Child Actor (with STRFKR)
Do Me A Favor
Brittany (with Sean Ono Lennon)
Dangerous Blue
Main Character (feat. Rufus Wainwright)
Wedding Cake Shop (with Of Montreal)
Intermission
Flicker Flicker (with Johnny Jewel)
Garden Of Allah (with Sean Ono Lennon)
Heaven (with STRFKR)
Queen Of LA (with Sean Ono Lennon)
Female Role Model
Main Character Overture
Child Actor (Reprise)

.
ráadásként itt van Rufus tavaly őszi duettklipje a kanadai dalszerző-énekesnő Carly Rae Jepsen legutóbbi The Loneliest Time albumának címadó diszkódalához:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39