A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Rufus Wainwright: Sword Of Damocles – videoklip a Donald Trump ihlette új dalhoz

2018. november 1., 9:18

A kanadai-amerikai dalszerző-zongorista-énekes Rufus Wainwright a sztárproducer Mark Ronsonnal készített 2012-es Out Of The Game albuma és a 2014-es Me And Liza kislemeze után óta már csak ritkán bővítette diszkográfiájának popzenei részét – legutóbb 2016-ban egy Robbie Williams-duettel és 2017-ben egy Stevie Wonder-átdolgozással. A tavalyelőtti Shakespeare-szonettlemeze és a két hete bemutatott Hadrianus című második operája után most visszatér a könnyű műfajhoz – egy Donald Trumpnak címzett klipdallal.

Rufus a Prima Donna című első operájának az Armel Operafesztivál közönségdíját elnyerő 2017-es magyarországi bemutatójához igazított interjúban már beszélt a Donald Trump-ihlette Damocles munkacímű daláról, mely az egy évtizede a George W. Bush-adminisztráció ellenében írt – és a tavalyi Trump-ellenes tüntetések idején újra előkerült – Going To A Town című protest songjának párdarabja lehet: „Elszomorító a helyzet, ami miatt a Going To A Town újra virágba szökkent. De ugyanakkor nagyon megtisztelő, hogy ez a dalom legalább reményt és célt ad az embereknek, akik szenvednek ettől a mostani adminisztrációtól. Keserédes érzés. De van egy új dal is, amit írtam, Damocles címe, és abban benne van a válaszom Trumpra a dolgok pillanatnyi állása szerint.”

A végül Sword Of Damocles (Damoklész kardja) címen megjelent dalt az időszámításunk előtti IV. században a szicíliai Szürakuszaiban uralkodó II. Dionüsziosznak és a helyére kívánkozó kegyencének, Damoklésznek az anekdotája ihlette, melyben az uralkodásból csak a csillogást és hatalmat látó, a vele járó felelősségre és veszélyekre nem gondoló címszereplő fölött ott lóg egy vékony szálon a kard, ami bármelyik pillanatban megölheti.

A II. században uralkodó Hadrianus római császárról és egy Antoniusz nevű görög ifjú iránt érzett szerelméről szóló monumentális új Rufus Wainwright-opera premierjére október 13-án Torontóban került sor, de alig pár nappal később, október 18-án a 45 éves szerző már a másik ókori történet ihlette Sword Of Damocles című dalának első tévés bemutatóját is megtartotta James Corden műsorában, és most két héttel később közzétette hozzá a klipet is.

A rajongók által 2017-es szólózongorás koncertverziójában már ismert szám szépen meghangszerelt stúdiófelvétele a billentyűs-producer Thomas Bartlett, azaz Doveman (Florence + The Machine, St. Vincent, Norah Jones, David Byrne, Father John Misty, Rhye stb.) segédletével készült, míg a Glee zenés tévésorozatban elhíresült énekes-színész Darren Criss szereplésével forgatott videót a tavalyi Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours) feldolgozásklip rendezője, Andrew Ondrejcak jegyzi (a ruhákat meg a punkdivat nagyasszonya, Vivienne Westwood adta hozzá). Rufus a videót ugyan a Drága Elnök Úr!-nak címezte, de igazából az amerikai népet buzdítja vele szavazásra, hogy minél többen vegyenek részt november 6-án a szenátusi és kongresszusi helyekről döntő időközi választáson.

a dal első tévés előadása október 18-án James Corden műsorában:

Release
The sword of Damocles
Just release it
To the authorities

We have been given
The same fortune cookies
You and I have
All of our progenies

Raise kindness
Above all else
Avoid the books of
Hatred behind the shelves

I will caress your
Caress your curly hair
With affection
Many a good reason to cut off your head
Then and then

Release
The Sword of Damocles
Just release it
I’m begging
You on my knees

There is no reason
To hide it from the sun
I am a tyrant
Trust me, you are not the one and only
And trust me, you are not the one and only
And trust me, you are not the one and only
Lonely person

Release
The sword of Damocles
Release
The sword of Damocles
Just release it
Cut the thread
Why don’t you please

.
az október 13-án bemutatott Hadrianus opera beharangozói. . .

. . . és néhány részlete:

.
magyarul megjelent interjúink: az első 2005-ből, a második 2012-ből és a legutóbbi 2017-ből

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59