A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ryan Adams fellépései és kislemeze Johnny Depp-pel

2015. január 25., 15:40

Ezen a hétvégén az amerikai dalszerző-gitáros-énekes Ryan Adams áll a reflektorfényben: hat év házasság után elválik Mandy Moore-tól, és tegnap két műsorban is szerepelt – hajnali tévéfellépésén szomorú akusztikus verziót játszott új albuma rockslágeréből, múlt éjszaka pedig leadták koncertjét az Austin City Limits sorozatban. Ez itt mind végignézhető, de előbb hallgassuk meg Johnny Depp-pel közösen írt és rögzített vadonatúj kislemezdalát!

A 2000 óta kiadott 14 hivatalos stúdióalbumával a legtermékenyebb rocksztárok közé számító 40 éves amerikai folk-rocker Ryan Adams ma már csak röhög azon, ha összekeverik a nála napra pontosan 15 évvel idősebb kanadai pop-rocker Bryan Adamsszel. Régebben érzékeny volt erre, néha a koncertjeiről is kidobatta azokat, akik ezzel heccelték, interjúkban fikázta is Bryant, de tavaly ősszel közös születésnapjukon egy Twitter-üzenetváltással kibékült vele, miután már egy koncertjén is eljátszotta druszája egyik nyolcvanas évekbeli slágerét, a Run To You-t. Ugyanennek az őszi turnénak a másik nagy szenzációja az volt, hogy a londoni Ryna Adams-koncerteken Johnny Depp is színpadra lépett gitározni pár dal erejéig, majd ezen felbuzdulva Ryan meghívta Los Angeles-i stúdiójába is a muzikális filmsztárt , akit nemcsak az It’s In My Head című dalban kért fel némi pengetésre, de egy közös számot is írtak Johnny gitártémáira No Shadow címen – és kollaborációjuk a múlt héten kislemezen is megjelent, hátsó borítóján a nem túl józan fenti fotóval!

a No Shadow című közös szerzemény, melyben Johnny Depp a gitározás mellett vokálozik is:

a kislemez két B-oldalas száma, a It’s In My Head és a már Johnny nélküli Stoned Alone:

.
Johnny közreműködése Ryan szeptemberi londoni koncertjein,  a Mother  című Danzig-feldolgozásban…

… továbbá a Kim és  I Love You But I Don’t Know What To Say című Ryan Adams-szerzeményekben:

a bevezetőben említett Run To You című Bryan Adams-feldolgozás Ryan Adams két héttel későbbi Santa Barbara-i koncertén:

a poén kedvéért itt van egymás mellett Bryan 1984-es nagylemezének és Ryan 2014-es címnélküli albumának borítója:

ryanadams-bryanadams2


Most pedig következzen a tegnapi nap két Ryan Adams-jelenése az amerikai televízióból!

A dalszerző-énekes péntek éjszaka, pontosabban a helyi New Yorki-i idő szerint már szombaton szerepelt a rendhagyó módon épp Judd Apatow filmrendező által vezetett The Late Late Show-ban, ahol Don Was nagybőgős kíséretében egy szomorú akusztikus gitáros verziót adott elő tavalyi címnélküli albumának slágeréből, a Gimme Something Goodból – és a szomorúság mögött biztos ott van, hogy Ryan és popénekesnő-színésznő felesége, Mandy Moore hat év után után úgy döntöttek, hogy elválnak (a feleség pont a New York-i tévéfelvétel délutánján adta be be a válókeresetet Los Angelesben).

összevetésként itt a Gimme Something Good eredeti verziója, melynek klipjében a nyolcvanas évekbeli amerikai tévés horror show-műsorvezetőnő Elvira, A Sötétség Úrnője (az 1951-es születésű Cassandra Peterson) is szerepel:

tudósítás Ryan Adams és Mandy Moore válásáról:

A szombat hajnali The Late Late Show után még 24 óra sem telt el, és adásba került Ryan Adams fellépése a tavalyi Beck-epizód kapcsán már bemutatott legendás – immár 40. évadát ünneplő – Austin City Limits zenei tévéműsorban. Az austini Moody Theaterben felvett koncert még a cikk elején említett őszi turné része volt, de csak most mutatták be, közös műsorban Jenny Lewis fellépésével (ami kézenfekvő választás volt, hiszen a Rylo Kiley és Postal Service együttesekből ismert dalszerző-gitáros-billentyűs-énekesnő is Ryan Adams stúdiójában és produceri irányításával vette fel The Voyager című aktuális szólólemezét). A múlt éjszakai adásban Ryan csupán hat szerzeménnyel szerepel (köztük van 1984 című tavalyi hardcore minialbumának tíz egyperces száma közül is az egyik, a When The Summer Ends!), de két további dalt már a műsor beharangozásaként közzétettek – íme a Dirty Rain és a This House Is Not For Sale, melyek magába a tévéadásba nem kerültek be:

a Ryan Adams blokkja a múlt éjszakai Austin City Limits adásban:

Stay With Me
Let It Ride
Do I Wait
Dear Chicago
When The Summer Ends
Shadows

a teljes 53 perces műsorban a Shadows hétperces verziójával végződő Ryan Adams-koncertfelvétel és egy miniinterjú után Jenny Lewis huszonvalahány perces koncertblokkja is látható a Silver Lining, Head Under Water, Moneymaker, Just One Of The Guys, She’s Not Me és Acid Tongue című dalokkal – itt az alábbi linken megnézhető a teljes adás:
http://video.pbs.org/video/2365408856

A szó szoros értelmében le tudom szarni” – egy 2006-os Ryan Adams-nagyinterjú magyar nyelven itt olvasható!

ryan-mandy-table

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39