A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ryan Adams: Wednesdays – album a 2019-ben kiadatlanul maradt lemeztrilógiából

2020. december 12., 9:18

Az amerikai dalszerző-producer-gitáros-énekes Ryan Adams a 2017-es Prisoner sikeralbuma után 2019-re három nagylemezt ígért, melyek közül az elsőként bejelentett Big Colorsról három dalt már be is mutatott (Manchester, Doylestown GirlFuck The Rain), mikor egy The New York Times-cikkben több nő – köztük exfelesége, Mandy Moore és volt barátnője, Phoebe Bridgers – is megvádolta érzelmi abúzussal, zaklatással, manipulatív magatartással. Karrierje földbe állt, turnéját lefújták, a három album dobozban maradt – de az egyik most csaknem két év után meglepetésszerűen megjelent.

A Wednesdays eredetileg a második lett volna a Big Colors után a három album sorában, már 2019 januárjában érkezett hozzá borító és egy 17 számos dallista – és arról kilenc szerzemény képezi a magját a most digitális formában piacra került 11 számos kiadványnak, melyre nyitó- és záródalként a Big Colors anyagából átemelt felvételek kerültek: a lemez Neil Young-os alaphangját megadó I’m Sorry And I Love You és a John Mayer-es Dreaming You Backwards. A borító is változott: a Wednesdays vésetű karikagyűrű helyett most egy sötét festményt láthatunk, melyet a holland Siebe Johannes ten Cate a halálának évében, 1908-ban festett egy párizsi pályaudvarról, a Gare du Nord-ról.

Az 1974-es születésű dalszerző-énekes a Wednesdays albumot olyan közreműködőkkel vette fel, mint a Tom Petty And The Heartbreakers-billentyűs Benmont Tench és a country-rocker Jason Isbell (az előbbi jellegzetes játéka felismerhető az utóbbiról íródott Birmingham című számban), no meg a legendás Emmylou Harris (aki már az 2000-es első Ryan Adams-nagylemezen, a Heartbreakeren is vokálozott, és most a Mamma című dalban is hallható).

A sorvezető Neil Young mellett Bob Dylan- és Paul Simon-hatásokat is bőven mutató Wednesdays alapvetően lassú tempójú, akusztikusabb, szívfájdalmas-melankolikus album, véget ért szerelmekről és halálról (a When You Cross Over című szám Ryan 2017-ben elhunyt bátyjáról szól), és nyilvánvaló, hogy Adams miért inkább ezt adta ki visszatérő albumként a 2019-es beharangozó dalok alapján vidámabbnak és energikusabbnak ígérkező Big Colors helyett a – továbbra is tervben lévő – lemeztrilógiából. Ahogy az is nyilvánvaló, hogy Adams még mindig az egyik legnagyobb tehetségű dalszerző-előadó a kortárs mezőnyben, és az is, hogy a Wednesdays a legjobb lemezei közé tartozik, zenei és szövegírói szempontból egyaránt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ryan Adams (@ryanadams) által megosztott bejegyzés

itt hallható a teljes 11 számos Wednesday album, melynek 2021. március 19-re várható vinyl kiadásához egy bónusz kislemez is készül a Red And Orange Special és Somewhere It Is Spring dalokkal:

I’m Sorry And I Love You
Who Is Going To Love Me Now, If Not You
When You Cross Over
Walk In The Dark
Poison & Pain
Wednesdays
Birmingham
So, Anyways
Mamma
Lost In Time
Dreaming You Backwards

.
összevetésként a 2019 januárjában közzétett eredeti számlista:

Walk In The Dark
Who Is Gonna Love Me Now, If Not You
So Anyways
Wednesdays
Lost In Time
It’s Not That Kind Of Night
Somewhere It’s Spring
Poison & Pain
Nobody Wins
Momma
When You Cross Over
Birmingham
Like A Heatwave
Red & Orange Special
Magic Trick
Pennsylvania Moon
Take Me Home

.
a Wednesdays album kiadásának napján Ryan Adams egykori barátnőjétől, az egyik fő vádlójává váló Phoebe Bridgerstől is megjelent egy friss felvétel, egy közreműködés a rapper Kid Cudi friss Man On The Moon III: The Chosen nagylemezének Lovin Me című számában:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39