A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sarah Neufeld: The Ridge – új album az Arcade Fire hegedűslányától

2016. február 25., 22:55

A megjelenés előtt meghallgatható albumok sorában Santigold bravúros interaktív videoklippel megtámogatott új lemeze (99¢), a Soulwax 15 fiktív előadó stílusában elkészített filmzenéje (Belgica), a Poliça harcos-politikus szubverzív popja (United Crushers) és a gitáros Benjamin Curtis halála után elkészült utolsó School Of Seven Bells-anyag (SVIIB) mellett itt a kanadai Sarah Neufeldnek, az Arcade Fire hegedűs-vokalistanőjének a pazar új szólólemeze is (melyen a zenekar dobosa, Jeremy Gara is közreműködik).

Az 1979-es születésű, klasszikus képzettségű, folkzenében is otthonosan mozgó, de Bach-tanulmányai mellett kamaszkora óta Aphex Twinért is rajongó Sarah Neufeld 2002 óta játszik a montreali posztrockos-kamarazenés Bell Orchestre-ben a multinstrumentalista Richard Reed Parryvel, akivel együtt kerültek át az Arcade Fire-be, rögtön a Funeral című 2004-es első album felvételeire, majd turnéjára. Az instant klasszikussá lett lemezen Sarah volt a másik hegedűs-vonóshangszerelő Owen Pallett mellett, akivel a Bécsig jutó 2005-ös világturnén is egymás mellett húzták, és még abban az évben David Bowie-val játszhattak együtt (az alábbi backstage-kép már egy 2007-es találkozásukkor készült, mikor Pallett már nem volt a turnéfelállásban).

arcade-bowie-dressing

A hegedűslány 2006-ban egy Bell Orchestre-turnén ismerkedett meg az amerikai szaxofonos-basszusklarinétos Colin Stetsonnal (aki onnantól kezdve már az összes Arcade Fire-albumon is közreműködött), és Sarah vele közösen komponált 2012-ben egy teljes mozifilmzenét (Blue Caprice), mielőtt 2013-ban kiadta volna első szólólemezét, a Nils Frahm produceri felügyeletével Berlinben felvett instrumentális Hero Brothert (amit a következő évben még egy Black Ground című EP-vel is megtoldott).

neufeld-stetson2

Sarah Neufeld 2015 áprilisában kiadott egy közös nagylemezt is Colin Stetsonnal (Never Were The Way She Was), de már májusban bejelentette második szólóalbumát egy beszédes című friss számmal (We’ve Got A Lot), miközben épp St.Vincenttel ment közös turnéra. Ezeken az előzenekari fellépéseken már Jeremy Gara kísérte dobokon, és The Ridge című új anyagát is vele vette fel.

neufeld-gara

Az első szólólemeze idején fő hatásai közt Bartók Béla, Steve Reich, Iva Bittová és a néhai Arthur Russell nevét említő Sarah a második albumon a kortárs klasszikus minimalizmustól a minimalista avant/art-pop esztétika felé mozdul (St. Vincent hatása még a lemezborítóról is nyilvánvaló), már énekel is, bár csak ritkán konkrét kivehető szöveget (a Cocteau Twins-díva Liz Fraser bevallottan a kedvencei közt van), és a hipnotikus kompozícióit természetesen az Arcade Fire-doboskolléga jelenléte is központozza.

A Paper Bag Records kanadai független kiadónál február 26-án megjelenő The Ridge album itt hallható:

a lemez beharangozó kisfilmje, az albumborító és a szintén erős St. Vincent-hatást mutató logó és sajtófotó:

neufeld-16album-big3

neufeld-logo

neufeld-mountain

.
Sarah Neufeld és az Arcade Fire-dobos Jeremy Gara már 2015 nyarán játszanak kettesben az új album számaiból:

.
Colin Stetson és Sarah Neufeld tavalyi közös Never Were The Way She Was albumának címadó tétele. . .

. . . és The Rest Of Us című számuk klipje Dan Huiting rendezésében:

.
táncvideó a 2013-as első Sarah Neufeld-szólóalbumról való Forcelessnesshez:

.
Sarah teljes 2013-as Hero Brother debütalbuma. . .

01 — Tower
02 — Hero Brother
03 — Dirt
04 — You Are The Field
05 — Breathing Black Ground
06 — They Live On
07 — Wrong Thought
08 — Right Thought
09 — Sprinter Fire
10 — Forcelessness
11 — Below

. . . és a lemez 2014-es újrakiadásához csatolt Black Ground EP, melynek Owen Pallett által hangszerelt zenekari részeit a prágai filharmonikusokkal rögzítették:

egy videó a 2013-as berlini és prágai lemezfelvételekről:

.
Scalpel/Stradivarius – egy 2011-es Vogue-divatvideó Sarah zenéjével és szereplésével:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39