A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

“Sarah születése gyönyörű, bizonytalan, elkerülhetetlen folyamat” Itt az első dal iamyank új lemezéről

2021. július 21., 14:05

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel iamyank új stúdiólemezét és annak lemezbemutatóját, amivel yank újra meglepetést okoz majd a hallgatóinak: ezúttal táncművész bevonásával készül rá, hogy új élményt adjon a hallgatóságnak. A Born of Sarah itt és most, a Phenomenonon premierezik!

Az iamyank Live Ensemble 2018-as Művészetek Völgye felkérésére alakult meg és azóta is a szerző hagyományos hangszerekre írt műveit adják elő változó felállásban. Az előadás maga is változott koncertről koncertre, a változások mértéke viszont folyamatosan mérséklődött, iamyank úgy érezte, több olyan olyan darab is van, amit szívesen újrajátszana. Aztán jött az Open Music Channel idei év elejére halasztott live session streamje, ami stúdió-környezetben zajlott.

Habár „csak” egy stream koncert volt, mindannyian úgy álltunk hozzá, ahogy egy lemezhez szokás. A felvételeket gondosan meg is kevertem, de azt éreztem, hogy nem teljes a kép, két darab még hiányzott a puzzleből, és mivel koncertlemezünk már volt, inkább lapot húztam 19-re és léptünk egy nagyot előre, bevállaltuk a stúdió nagylemezt. Sok mindennek találkoznia kell egy pontban térben, időben, hogy ez megvalósulhasson: rengeteget kellett tanulnom az elmúlt években a klasszikus hangszerekről és a csodálatos zenészeknek is időre és türelemre volt szüksége, hogy megértsék mi az a színvilág, amit hallok egy-egy kotta mellé. Ezek a vonalak most egyértelműen találkoztak.”

iamyank elmondása alapján a lemezen szereplő dalokat Sarah sorsa fűzi össze, akinek történetéből egy szeletet ad a Born of Sarah, aminek videóját Misota Dániel készítette a stúdiózáskor. “A történet részleteit és Sarah karakterét, a benne zajló folyamatokat nem, vagy erősen absztrahálva fordítjuk csak szavakká” – mesélte yank.

“Nem titkolt célunk, hogy a hallgatónak akkora szabad teret adjunk, amekkora csak lehetséges a befogadáskor. Minden próbálkozás a megfogalmazásra csak lemetszene egy ágat a lehetőségekből. Az első pont mégis a történet közepe, ahol be szeretném csatolni a hallgatókat: Sarah (újjá)születésének gyönyörű, bizonytalan, elkerülhetetlen folyamata a Born of Sarah. Ugyanakkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szavakon kívül minden más eszközzel elmeséljük a történetet: az augusztusi lemezbemutatón Eva Mora, akivel egy korábbi táncelőadáson dolgotunk együtt, testesíti meg Sarah-t és rajta keresztül tapasztaljuk majd meg az őt érő, formáló erőhatásokat.”

Az iamyank Live Ensemble: SARAH augusztus 19-én lesz látható élőben a MOMkult kupolatermében, a lemez pedig július 28-án fog megjelenni.

Eseményoldal

Jegyek