A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sasha Siem norvég-angol énekesnő neoklasszikus kamarapop dalai

2015. január 15., 13:24

Az első albumuk előtt álló dalszerző-énekesnőket bemutató sorozatunkban az amerikai Ryn Weaver és RÉN, a svéd Dotter és Seinabo Sey, a holland Bea, a brit Jetta és a francia Cléa Vincent után most jöjjön a norvég származású londoni Sasha Siem, aki a Björk-, CocoRosie– és Sigur Rós-lemezekről ismert Valgeir Sigurðsson producerrel Izlandon vette fel debütalbumát.

Sasha 1984-ben Londonban született egy norvég hajómágnás és egy angol művészettörténész gyermekeként, ötévesen már zongorázott, majd áttért a csellóra, és 11 évesen már londoni Guildhallban vett órákat. Cambridge-be és a Harvardra járt, és húszas évei elején már a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic Orchestra és a Norske Kammerorkester számára komponált, 2010-ben a rangos British Composer Awards gáláján egy zsoltár megzenésítésével ő nyerte el a legjobb kórusműért járó díjat. A nagyzenekari és kamarazenei művek után azonban – mivelhogy Kurtág György és a néhai Claude Vivier mellett Andrew Birdnek, Joanna Newsomnak, PJ Harvey-nak és persze Björknek is nagy rajongója – szeretett volna igazi dalokat is írni, amiket más énekesek helyett inkább maga adna elő, és egy évre Berlinbe költözve komponálta meg első dalciklusát.

sashasiem-blueplay

A szerelmi tapasztalatokon átívelő Most Of The Boys 12 tételes anyagát élőben már többször bemutatta az elmúlt bő két évben, és több dalt is megjelentetett róla: az audiofil vinyl kiadványokra specializálódott brit Gearbox Recordsnál 2013 elején a négyszámos So Polite EP-t és 2014 tavaszán a Record Store Day-hez igazított Proof kislemezt (ezeknek a New York-i felvételeknek az Imogen Heappel, Regina Spektorral és a pályakezdő Lana Del Rey-jel is dolgozó David Kahne volt a producere), majd ősszel már egy új (feltehetően saját) alapítású minicégnél, a Blue Plumnál jött ki a My Friend kislemez. Most a héten végre megérkezett a borító, a dallista és a pontos dátum is az immár másfél éve csúszó első Sasha Siem-albumhoz: a Valgeir Sigurðsson producerrel Reykjavíkban felvett Most Of The Boys március 2-án jelenik meg a Blue Plumnál, és itt már hallható is róla a So Polite új kislemezverziója is – mely a fentebb már említett női előképek mellett Fiona Apple-t is eszünkbe juttathatja.

FRISSÍTÉS: február 5-én a hivatalos videoklip is megérkezett a dalhoz!

.
a So Polite élő előadása még 2012-ből, a Norske Kammerorkester (Norwegian Chamber Orchestra) kíséretében:

a 2014 őszén megjelent My Friend kislemez klipje:

a See-Through videója júniusból:

a 2014-es Record Store Day alkalmából kiadott Proof kislemez egyben a két producer közti váltást is dokumentálja – az A-oldalon a dal David Kahne-féle New York-i változatával. . .

. . . a B-oldalon pedig már Valgeir Sigurðsson reykjavíki verziójával:

.
a 2013-as Valentine videó a Florence + The Machine-klipekkel elhíresült Tabitha Denholm rendezésében:

Sasha Siem 2013-as bemutatkozó kiadványán, a So Polite EP-n a címadó dal és a See-Through mellett még ez a további két szerzemény is szerepelt:

Tug Of War

Kind Man’s Kiss


.

egy 23 perces videó az International Contemporary Ensemble kíséretében adott 2013-as brooklyni koncertről:

.
az album dallistája és borítója:

Sasha Siem: Most Of The Boys (2015)

1. Most Of The Boys
2. Kind Man’s Kiss
3. Proof
4. So Polite
5. Knots And Do-Nots
6. Seamy-Side
7. Silence
8. Tug Of War 2
9. So Go
10. See Through
11. My Friend
12. Valentine

sashasiem-most

.
FRISSÍTÉS 2: a Valentin nap alkalmából közzétett végleges verzió a Valentine című számból – ami szomorú szakítós dalként zárja az albumot!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39