A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

School Of Seven Bells: SVIIB – album két évvel Ben Curtis halála után

2016. február 21., 23:16

A multiinstrumentalista-vokalista Benjamin Curtis és a gitáros-énekesnő Alejandra Deheza 2004 őszén találtak egymásra, a lány előbb vokálozott a fiú zenekarának, a neo-prog/space-rockos Secret Machinesnek a 2006-os albumán (amihez az együttes nagy rajongójaként maga David Bowie intézett nekik stúdiót!), majd 2007-től már csak School Of Seven Bells nevű saját dream pop projektjükkel foglalkoztak. 2010-es szakításuk után is a legjobb barátok maradtak, és 2013-ban már duójuk negyedik albumán dolgoztak, mikor a fiúnál limfómát diagnosztizáltak – még abban az évben meg is halt. A lány mostanra tudta csak befejezni utolsó közös lemezüket, ami itt már megjelenés előtt hallható.

Az 1978-as születésű Ben már tizenévesen együtt zenélt bátyjával, a basszista-billentyűs-énekes Brandon Curtisszel a dallasi UFOFU garázsrock zenekarban, de ott még dobos volt, ahogy a neo-pszichedelikus Tripping Daisyben is, ahová 1997-ben igazolt át. A szólógitárosuk túladagolásos halála miatt 1999-ben feloszlottak, s míg az alaptagok Polyphonic Spree néven indítottak nagy sikerű bombasztikus psych-pop együttest, addig Ben a bátyjával megalakította a Secret Machines triót, ahol már ő lehetett szólógitáros, és nagykiadós szerződésükben azt is el tudták érni, hogy a produceri munkát is maguk végezhessék. Now Here Is Nowhere című 2004-es első albumuk idején már rögtön az Interpollal mehettek turnéra – ahol Alejandra együttese, a New York-i posztrockos On! Air! Library! volt a másik előzenekar.

shoolofseven-trio

Az 1978-ban Guatemalában született, félig Costa Rica-i, félig bolíviai származású gitáros-énekesnő szintén a testvérével (ráadásul az ikertestvérével), Claudiával együtt zenélt az On! Air! Library!-ben, és annak feloszlatása után a fülbemászóbb shoegaze/dream popra építkező School Of Seven Bellst is együtt alapították – hármasban Bennel, aki a Secret Machinesből is lazán ki tudott lépni új New York-i együttese kedvéért. Beszédes adalék, hogy Benjamint nemcsak Bowie tartotta nagyra (saját davidbowie.com oldalára egy félórás interjút is készített a Curtis fivérekkel a 2006-os Ten Silver Drops című második Secret Machines-album idején!), de Robin Guthrie is: 2007-ben már rögtön a My Cabal című legelső School Of Seven Bells-kislemezhez a nagy példaképüknek számító Cocteau Twins egykori vezére készített remixet.

schoolof-bengit

Az Alpinisms című 2008-as debütalbum után a billentyűs-vokalista Claudia még a 2010-es Disconnect From Desire felvételein is játszott, de már a lemez megjelenése előtt kilépett, ahogy Alley és Ben szerelme is véget ért abban az évben, a School Of Seven Bells mégis gond nélkül ment tovább kettejükkel (meg a koncertekre felvett kísérőzenészekkel), és a 2012 elején kijött Ghostory turnéja után már azon a nyáron megírták a negyedik album legnagyobb részét is.

schoolof-hospital

2013 elején azonban kiderült Ben betegsége, és a felvételeket már nem tudták befejezni. A kórházi költségek előteremtésére a zenészbarátok egy segélykoncertet is szerveztek, ahol Devendra Banhart mellett Interpol- és Strokes-tagok is felléptek, sőt a Radiohead és a Coldplay is hozzájárult a gyűjtéshez. Ben amit tudott, még felvett a stúdióban, a saját hangszeres részeit nagyrészt sikerült is rögzítenie, és utána kórházi ágyán is haláláig dolgozott a laptopjával. A Confusion volt az utolsó szerzeménye, amit fel tudott játszani, amikor kezelés közben egy napra kiengedtek a kórházból stúdiózni.

Utána már csak egy felvételt csináltak együtt, de azt már úgy, hogy Ben a kórházból FaceTime-on keresztül irányította a stúdiózást, és bátyja, Brandon állt be a keverőpult mögé, miközben Alley énekelt. Az a session már nem az albumra készült: az I Got Knocked Down (But I’ll Get Up) című számot dolgozták fel, amit a néhai – szintén limfómában elhunyt – Ramones-énekes Joey Ramone (1951–2001) a kórházi ágyán írt betegségéről, és már azt is csak posztumusz kiadványként hallhatta a nagyvilág.

schollof-darkblue

Benjamin Curtis 2013. december 29-én hunyt el, és Alejandra ezt a jelképes utolsó feldolgozást tette közzé elsőként egy videóval 2014 nyarán, amikor hivatalosan is bejelentette, hogy befejezi a félbemaradt munkát: Ben elkészült sávjai mellé véglegesíti a saját részeit is, hogy méltó módon kiadhassa a negyedik School Of Seven Bells-albumot úgy, ahogy még együtt eltervezték. A végső stúdiómunkálatokhoz fő segítőtársnak egy igazi profit kért fel: a Beck-turnék zenei direktorát, a 2008/2009-es Nine Inch Nails-koncerteken is basszusgitározó, producerként pedig a legutóbbi M83-, Crystal Fighters- és Raveonettes-albumokon is közreműködő Justin Meldal-Johnsent.

A címéül a zenekar nevének rövidítést kapó SVIIB album 2005 folyamán el is készült, és végül 2016. február 26-án kerül majd a boltokba, de az alábbi NPR-premiernek köszönhetően már megjelenés előtt végighallgatható.

FRISSÍTÉS: az alábbi lejátszón az album dalonként is hallgatható!

Ablaze
On My Heart
Open Your Eyes
A Thousand Times More
Elias
Signals
Music Takes Me
Confusion
This Is Our Time

.
a közös stúdiómunkák még New Yorkban készültek, de az énekesnő már Los Angelesben fejezte be az anyagot, és ezt az utat tükrözi Ben utolsó felvételének, az I Got Knocked Down (But I’ll Get Up) című Joey Ramone-feldolgozásnak a 2014-es videója, melyben Alley sivár vidékeken át utazik a keleti part felől a nyugati part felé:

az utolsó koncert 2013. január 31-én, pár nappal az előtt, hogy Ben betegségét diagnosztizálták:

az első School Of Seven Bells-kislemez, a 2007-es My Cabal klipje és Robin Guthrie-remixe:

egy 2006-os Secret Machines-tévéfellépés, jobb szélen Ben bátyjával, Brandonnal, akit 2010 óta az Interpol turnébillentyűseként is ismerhetünk:

egy 1996-os UFOFU-koncertrészlet az akkor még dobosként zenélő tinédzser Bennel:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39