A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Secret Machines – dalok a 12 év után érkező új albumról, az elhunyt Ben Curtis közreműködésével

2020. július 27., 16:17

A 2000-es évtized közepén befutott Secret Machines dallasi neo-prog/space-rock trió, melyet két fivér és unokatestvérük – a basszista-billentyűs-énekes Brandon Curtis, a gitáros-vokalista Benjamin Curtis és Josh Garza dobos – alapított, nagy kedvence volt David Bowie-nak, a U2-vezér Bono társaságában pedig még egy közös számot is rögzített. A 2010-es feloszlás után Brandon az Interpol turnébillentyűse lett, Ben pedig a School Of Seven Bells nevű dream pop együttest vezette 2013-as haláláig – a Secret Machines 2020-ra elkészült visszatérő albumán azonban ő is szerepel.

A karrierjüket a dallasi UFOFU garázsrock zenekarban kezdő fivérek a 2004-es Now Here Is Nowhere című Secret Machines-debütalbumukkal nyerték el David Bowie rajongását: az angol popsztár félórás interjút is készített a fiúkkal saját davidbowie.com honlapjára és stúdiót intézett nekik 2006-os Ten Silver Drops című második nagylemezük felvételeihez. A Beatles-dalokra épülő 2007-es Across The Universe – Csak a szerelem kell mozifilmhez készített feldolgozásaik (köztük a Bonóval közös I Am The Walrus) után azonban Benjamin kilépett a trióból, hogy a barátnőjével, Alejandra Deheza gitáros-énekesnővel alapított School Of Seven Bells projektjére koncentrálhasson, így a 2008-as címnélküli utolsó Secret Machines-album már nélküle készült el (a helyére az alábbi kép jobb szélén látható Phil Karnats gitáros került, akivel Ben egy évtizeddel korábban még a Polyphonic Spree elődjének számító neo-pszichedelikus Tripping Daisyben játszott együtt).

A Secret Machines 2010-ben egy The Moth, The Lizard And The Secret Machines munkacímű új albumon dolgozott, de az az anyag egy kislemez kivételével végül dobozban maradt, és a zenekar még annak az évnek a tavaszán beszüntette működését. Az Interpol turnézenészéve lett Brandon Curtis 2011-től kezdett új dalokat írni, amiket öccsének is megmutatott, és az ő tanácsait követve dolgozott rajtuk tovább. A 2013 elején rákkal diagnosztizált Benjamin élete utolsó évében a kemoterápiája közben (a SVIIB című utolsó School Of Seven Bells-album befejezése mellett) ezeknek az alakuló Secret Machines-demóknak a keverésében is segédkezett társproducerként, a most közzétett Everything Starts című számban pedig gitárjátékát is hallhatjuk (Brandon egy Fleetwood Mac-típusú dalt szeretett volna írni, és arra kérte fivérét, hogy egy Lindsey Buckingham-szerű gitártémát játsszon fel hozzá).

Brandon Curtis végül a 2011-2013 közti demókra építve, Ben minden ötletét és közreműködését megtartva készítette el a Secret Machines visszatérő albumát, melyen elszigeteltségről és félelmekről szóló dalszövegeit a megszokott módon Josh Garza markáns dobolása ellenpontozza. A duóként újraindult együttes 2020. augusztus 21-én megjelenő Awake In The Brain Chamber nagylemezéről másik beharangozóként a Talos’ Cropse című szintetizátordús számot is hallhatjuk.

.
az Awake In The Brain Chamber album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

.
összevetésként Brandon, Ben és Josh két közös Secret Machines-nagylemeze, a Now Here Is Nowhere 2004-ből. . .

First Wave Intact
Sad And Lonely
The Leaves Are Gone
Nowhere Again
The Road Leads Where It’s Led
Pharaoh’s Daughter
You Are Chains
Light’s On
Now Here Is Nowhere

. . .és a Ten Silver Drops album 2006-ból:

Alone, Jealous And Stoned
All At Once (It’s Not Important)
Lightning Blue Eyes
Daddy’s In The Doldrums
I Hate Pretendin
Faded Lines
I Want To Know If It’s Still Possible
1,000 Seconds

.
a 2004-es Nowhere Again és a 2006-os Lightning Blue Eyes klipje:

.
David Bowie interjúja a zenekarral 2006-ból:

.
Bono és a Secret Machines közös Beatles-feldolgozása, az I Am The Walrus a 2007-es Across The Universe filmből:

.
az utolsó Secret Machines-kislemez a Like I Can és Terrible Light című dalokkal 2010-ból:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13