A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

sg.hu: Brutális mozis hónapnak ígérkezik a november

sg.hu
2016. november 4., 14:15

Rég érkezett ilyen sok mozifilm a hazai multiplexekbe, ráadásul a kötelező darabok mellett (lesz jó pár!), klasszikusokat is megnézhetünk.

Novemberben mindössze négy mozis hét fog indulni, azonban a hazai mozikan bemutatásra kerülő filmek száma a heti átlagot tekintve elég magas lesz. Harmadikától nagyon színes kínálatot találhatunk az újonnan érkező alkotások között.

A legnagyobb érdeklődést nyilván az új Marvel-film, a Doctor Strange(Doctor Strange) fogja generálni, de emellett láthatjuk az elmúlt évek egyik nagy családi filmes sikerének a folytatását, a Belle és Sébastien: A kaland folytatódikot (Belle et Sébastien, l’venture continue) is, mely mellé újrapremierként a Bud Spencer/Terence Hill-film Bűnvadászok (I due superpiedi quasi piatti) is érkezik.

xnov01-jpg-pagespeed-ic-anynwvhfvq                                         Cop Mortem
A héten persze további kortárs alkotások is moziba érkeznek, többek között az Állva maradni (Rester vertical) című francia dráma, ami egy egyedül maradó apáról szól (és az őt érő furcsaságokról), s mely 18-as karikát kapott. Az eljövendő napok (L’avenir) az Edent és a Gyermekeim apját is rendező Mia Hansen-Love új filmje lesz egy tanárnőről, akire hirtelen, egy válást követően rászakad a szabadság. Míg a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal (Close Encounters with Vilmos Zsigmond) a nemrég elhunyt neves magyar operatőrről szóló dokumentumfilm – francia rendezésben.

zlelbe4                                        Az utolsó emberig 
A november 10-i hét lesz a leglazább a hónapban, hiszen mindössze 5 új filmet kapunk, azonban ezek továbbra is igen széles skálát fednek le. A Barbie: Csillagok között (Barbie: Star Light Adventure) természetesen a kislányokat (és az őket moziba kísérő szülőket) fogja érinteni. A francia Aladin legújabb kalandjai (Les nouvelles aventures d’Aladin) címével ellentétben nem feltétlenül gyerekfilm lesz, hanem egy komédia a franciáktól, de szerencsére az idősebb gyerekek is élvezhetik és a filmben alakítják is Aladdin kamu meséjét. Ezek mellé érkezik a legfrissebb Woody Allen-film, a Cafe Society (Cafe Society), valamint a kifejezetten ígéretesnek tűnő magyar A martfűi rém, de a hét kötelező programjának mindenképp Érkezés (Arrival) című scifi ígérkezik.
November 17-én hét új filmet mutatnak be Magyarországon a mozikban. A legnagyobb siker a Legendás állatok és megfigyelésük(Fantastic Beasts and Where to Find Them) lesz, hiszen a Harry Potter-filmek világában játszódik, a felnőttek pedig választhatnak, hogy Jake Gyllenhaal thrillerét, a Éjszakai ragadozókat (Nocturnal Animals) nézik meg, vagy azt, ahogy Mel Gibson rendet rak Az utolsó emberigben (Blood Father). Ezek mellé érkezik még két kevésbé ismert scifi is: a Creative control (Creative Control) a jövőben játszódik és egy high-tech virtuálisvalóság-szemüveg körül forog, míg az ausztrál Mentőakció (Infini) egy elit csapatot követ, melyet egy biológiai vészhelyzetet felderítendő küldenek egy másik bolygóra. Az ismeretlen lány (La fille inconnue) a Dardenne-testvérek (A gyermek, A fiú, Lorna csendje, Srác a biciklivel, Egy szobalány naplója, Két nap, egy éjszaka) legújabb rendezése – a belgák eddig nem tudtak hibázni. Az utolsó premier egy francia komédia lesz, A sors kegyeltjei… meg a többiek (Ma Loute), ami 1910-ben játszódik és pár eltűnés indítja el a cselekményét.

xnov04-jpg-pagespeed-ic-gme0gddwqi                                        Creative control 
A valódi dömping 24-étől érkezik, ekkor nyolc filmet mutatnak be, melyek közül talán csak a Tapló télapó 2-t (Bad Santa 2) nem kell bemutatnunk. De emellett is lesznek érdekesnek tűnő újdonságok. A Naomi Watts főszereplésével készült thriller, a Bezárva (Shut In) például a címe alapján is bekategorizálható (igen, egy furcsa házban játszódik a sztori, kvázi egyedül lévő főhőssel), a Cop Mortemmár kevésbé beszédes címmel rendelkezik, de eláruljuk, hogy egy magyar akciófilmről van szó, amit Kovalik József rendezett.

Hogyan találtam rá a boldogságra az El caminón (Ich bin dann mal weg) német komédia egy humoristáról, a #Jézus – Apám nevében is magyar film Roczó-Nagy Zoltán rendezésében, A mélység kalandora(L’odyssée) Franciaországból érkezik és életrajzi mozi Jacques-Yves Cousteau-ról Jerome Salle rendezésében, míg Az állam Fritz Bauer ellen (Der Staat gegen Fritz Bauer) német életrajzi alkotás az ismert zsidó szociáldemokratáról, aki 1957-ben pert próbál indítani Adolf Eichmann ellen. A nyolcadik bemutató a Sárkány közeleg (Ejdeha Vared Mishavad!) lesz, ami iráni kaland/horror/krimi, legalábbis az IMDb szerint, egyébként Arany Medvére jelölték. Az alapsztorija a port.hu fordítása szerint: „Narancssárga Chevrolet hajt át egy temetőn, hogy eljusson a kiszáradt sivatag közepén megrekedt hajóroncshoz. 1965. január 22. van: az előző nap lőtték le Irán miniszterelnökét a Parlament épülete előtt.” Oké.

filmfan-martfui-rem                                        A martfűi rém 

November tehát elég mozgalmas lesz, de ugyanezt elmondhatjuk a decemberről is, hiszen az ünnepek közeledtével minden mozi és filmforgalmazó megpróbál a lehető legtöbb pénzt kisajtolni a nézőkből – utóbbiak legnagyobb örömére természetesen. Mér alig várjuk ezt az időszakot.