A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Shura feat. Talib Kweli: Touch – az énekesnő sikerdalának új verziója

2016. február 18., 14:15

A pályájuk elején járó énekesnőket még első albumuk előtt bemutató sorozatunkban Ryn Weaver, Dotter, Seinabo Sey, Bea, Jetta, RÉN, Cléa Vincent, Sasha Siem, Indiana, Courtney Barnett, Marika Hackman, az Ibeyi ikrek, SOAK, Flo Morrissey, Tei Shi, Natali Felicia, Alessia Cara, Aurora, Kaya Stewart, Chagall, Kirsten Izer, Empress Of, Dua Lipa, Mothica és Låpsley után jöjjön az orosz származású brit Shura, aki a 2014-es Touch csókolózós sikerklipjével a BBC Sound Of 2015 jelöltlistára is felkerült, de csak most jelentette be első albumának elkészültét – a 2014-es klipdal egy új verziójával, melyben a brooklyni MC-legenda Talib Kweli a közreműködő.

A Vassza című 1983-as orosz filmben feltűnt (de Angliába költözése után egy kisebb szerepben például az első Mission Impossible mozifilmbe is bekerült) Valentyina Jakunyina moszkvai színésznő és az angol dokumentumfilmes Richard Denton gyermekeként már Londonban születő, majd Manchesterben felnövő Alexandra Lilah Dentonról egy éve a BBC Sound Of 2015-profiljában azt írták, hogy 23 esztendős, de némi netes kutatással egy cégbejegyzéséből kideríthető, hogy valójában 1988 júniusában jött a világra. 13 évesen kezdett gitározni, 16 éves kora óta készít dalokat, Shura név alatt lép fel (a Sura az orosz Alekszandr/Alekszandra uniszex becézése, pont úgy, mint a Szása), és ezt együttesnévként is megtartotta, mikor már az egyetemen megismert Patrick Duncombe gitárossal duóban dolgozott. Első hivatalosan kiadott daluknak, a folkos verzióban született Rivernek az iráni származású brit producer Hiatus (született: Cyrus Shahrad) adott ambient-elektronikus körítést, és a kollaboráció sikerén felbuzdulva még abban az évben Hiatus & Shura név alatt is kiadtak egy kislemezt (Fortune’s Fool), és a 2013-ra elkészült Parklands című Hiatus-albumon az említett két dal mellett még további négy számban is Shura énekel.

shura-hiatus

A folkról időközben elektronikára, R&B-beütésű finom szintis popzenére váltó Shurának már az első szólóban megjelent produkciója, a bevezetőben említett 2014-es Touch hatalmas netes sikert hozott: a YouTube-on 20 millió fölötti nézettséget ért el a dalszerző-énekesnő által rendezett klip, melyben párok csókolóznak, lányok és fiúk, fiúk és fiúk, lányok és lányok (Shura magában a klipben speciel egy fiúval csókolózik, de 2015-ben a leszbikus coming outját is letudta egy interjúban, nem nagy ügy). Az elmúlt két év során újabb remek kislemez- és klipdalok érkeztek tőle (a 2Shy-t a Mumford & Sons is feldolgozta és a Warpaint is remixelte, de az igazi csúcsmű a hétperces White Light lett), majd ősszel a BBC Sound Of 2016 jelölt 19 éves billentyűs-producer Mura Masa (polgári nevén: Alex Crossan) társaságában készített egy Love For That című közös számot, de az első albuma végül csak átcsúszott 2016-ra.

shura15tree

A dalszerző-gitáros-billentyűs-énekesnő a tegnapi napon jelentette be, hogy teljesen elkészült a Nothing’s Real című nagylemezével, melynek ugyan hivatalos megjelenési dátuma még nincs, de a jól értesültek április legvégét mondják, főleg hogy a februárban Marina And The Diamonds, március-áprilisban pedig a Chvrches előzenekaraként turnézó Shura májusra már egy önálló koncertet is meghirdetett egy patinás nagy londoni koncerterembe, a Shepherds Bush Empire-be.

shura-bbcstudio

Bármilyen furcsa, a Polydor/Universalhoz szerződött Shura a legnagyobb sikerszámát, a Touch-ot csak most – eredeti SoundCloud- és YouTube-premierje után két évvel! – adta ki hivatalos formában. A dal mellé az iTunes oldalán rögtön egy háromszámos remix-EP-t is tett, melynek egyik számában az énekét egy minőségi hiphopsztár, a negyven fölött is töretlen aktivitású – tavaly három lemezt kiadó és még Budapesten is fellépő – Talib Kweli rapbetétei ellenpontozzák. A közös új verzióhoz videó is érkezett, mely a két évvel ezelőtti klip csókolózó párjait idézi fel, de ezúttal animációs formában.

a friss kislemezborító:

shura-touchsingle

.
a dalszerző-énekesnő korábbi felvételei időben visszafelé haladva:

Mura Masa és Shura közös dala, a Love For That, az októberi klipben az előadók helyett két táncossal:

a júniusi White Light teljes hosszúságú videója, melyben Shura ikertestvére, a táncos-énekes-színész Nicholas Denton a férfi főszereplő:

a 2Shy klipje és Warpaint-remixe 2015 áprilisából:

az Indecision nemi identitás körül forgó klipje 2015 januárjából:

a videót nem kapó Just Once 2014 nyaráról:

a Touch eredetije 2014 elejéről, az óriási sikerű klippel, melynek nyitányaként Shura és ikertestvére ugyanazzal a férfival csókolózik:

.
Hiatus 2013-as Parklands albumának egyik Shura által énekelt dala, a We Can Be Ghosts Now:

a Hiatus & Shura név alatt kiadott Fortune’s Fool című közös szám 2011-es videója:

a Hiatus által remixelt River című Shura-szerzemény szintén 2011-es klipje, melyben még a gitáros Patrick Duncombe látható az énekesnő mellett:

a River 2011-es eredetije még Hiatus nékül:

a Bored című Shura-dal szólóelőadása egy akusztikus gitárral és egy loop pedállal egy 2008-es koncerten:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39