A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sofi Tukker: Drinkee – videoklip + EP a Balaton Soundon is fellépő duótól

2016. július 4., 14:04

Elmúltak már azok a daliás idők, mikor a Balaton Sound még olyan zenekarokat is kínált, mint a Beastie Boys, a Portishead, a Massive Attack, a Goldfrapp, a Gossip, az Animal Collective vagy a Chromeo, de a most július 6–10. között 10. jubileumi alkalommal jelentkező fesztiválról azért nézzünk egy izgalmas és aktuális együttest: a legutolsóként bejelentett fellépő, a New York-i Sofi Tukker – a gitáros-énekesnő Sophie Hawley-Weld és a producer Tucker Halpern popduója – július 9-én este lép fel Zamárdiban, és pont előtte egy nappal adja ki Soft Animals című debütáló EP-jét, melynek dalai itt már meg is hallgathatók, sőt a hétvégén a páros első videoklipje is megérkezett.

A Németországban született, majd Kanadában és Olaszországban tanuló Sophie-ra a legnagyobb zenei hatást egy fél éves brazil tanulmányút tette, és a Rhode Island-i Brown University hallgatójaként épp egy bossa nova zenekar élén koncertezett, mikor a Bostonból érkezett DJ-producer Tucker meghallotta őt egy kiállítóterembeli fellépésen, és ott helyben remixelte is a gitáros-énekesnő egyik dalát – azóta a nap óta együtt dolgoznak közös számaikon, melyekben brazil és egyéb latin motívumok, tropicalia, afrobeat és funk-pop elemek keverednek house-os körítéssel, miközben Sophie az angol mellett portugálul is énekel.

sofitukker-black

A New York-i The Knocks EDM-producerduó egyik tagja, Ben “B-Roc” Ruttner hamar le is szerződtette őket HeavyRoc Music nevű saját cégéhez, és ott már 2015 nyarára elkészült egy négyszámos címnélküli anyaguk a Moon Tattoo, Mina, Hey Lion és Drinkee című dalokkal, melyek közül ez utóbbival csinálták meg szerencséjüket (főleg, hogy még egy Apple Watch-reklámba is bekerült). A hipnotikus kis zenei témát és hasonlóan minimalista pársoros portugál szöveget ismételgető Drinkee egy Chacal (azaz Sakál) művésznevű brazil költő és politikai aktivista, Ricardo de Carvalho Duarte egy versére épül, ahogy az idén januárban megjelent második kislemezdal, a nőnemű torreádorról szóló Matadora is, melyben a dél-amerikai charango pengetése jelent plusz egzotikumot.

A július 8-ra bejelentett Soft Animals című első hivatalos EP-t még egy sor további dal vezette fel (a zenei karrierre készülő kanadai modellcsaj Betta Lemme társaságában írt és rögzített utolsó számot, az Awoo-t június legvégén tették közzé), de az első hivatalos Sofi Tukker-klip – a tavaly ősszel leforgatott, de végül be nem mutatott Moon Tattoo videó helyett – végül a már több mint egy éve piacon lévő legelső kislemezdalhoz, a Drinkee-hez érkezett most július legelején.

Chacal: Relógio (1979)

com deus mi deito com deus mi levanto
comigo eu calo comigo eu canto
eu bato um papo eu bato um ponto
eu tomo um drink eu fico tonto

chacal70s

.
a múlt héten megjelent Awoo című dal, melyben az alábbi februári videón is látható Betta Lemme a társszerző-vendégénekesnő:

a még június elején közzétett Déjà Vu Affair:

a márciusban kislemezre került Hey Lion:

a januári Matadora kislemezdal:

.
FRISSÍTÉS: az EP-megjelenés napjára a Moon Tattoo című dal is elérhetővé vált a SoundCloudon és a YouTube-on. . .

. . . így itt az alábbi lejátszón már a teljes hatszámos anyag végighallgatható!

Sofi Tukker: Soft Animals (2016)

1 Drinkee
2 Awoo (feat. Betta Lemme)
3 Matadora
4 Hey Lion
5 Moon Tattoo
6 Déjà Vu Affair

sofitukker-ep

.
a duó egy 2015 végén közzétett kisfilmben a Here One fülhallgatót teszteli:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03