A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Soft Cell: Heart Like Chernobyl – a 20 év után érkező *Happiness Not Included albumról

2021. augusztus 15., 21:35

Az 1977-ben indult Soft Cell brit szintipop duó – a dalszerző-énekes Marc Almond és a billentyűs-producer Dave Ball – a nyolcvanas évek első felében adta ki klasszikus lemezeit, majd a XXI. század első éveiben egy időre újjáalakult (a Cruelty Without Beauty című 2002-es visszatérő album turnéjával 2004-ben a Szigeten is remek koncertet adott), és most újabb két évtized után egy új nagylemezt is bejelentett 2022-re. Almondék 2018-ban már közzétettek Northern Lights és Guilty (Cos I Say You Are) címmel két új dalt a Soft Cell londoni O2 Arena-koncertje idején, amit nagy-britannai búcsújuknak szántak – ám most mégis újabb fejezetet nyitnak.

Ball és Almond a két új 2018-as kislemezdalt is tartalmazó Keychains & Snowstorms: The Soft Cell Story című monumentális box set után 2019-ben a hasonló karrieráttekintő szándékkal kiadott To Show You, I’ve Been There című fotóalbumuk vinyl mellékleteként megjelenő Magick Mutants EP-re újrarögzítették három ősrégi szerzeményüket (Science Fiction Stories, Bleak Is My Favourite Cliché, The Girl With The Patent Leather Face) és egy szintén a hetvenes évtized végéről származó Fad Gadget-számot (Back To Nature). 2020-ben a járványhelyzet idején aztán úgy döntöttek, hogy egy új stúdióalbumot is összehoznak.

A BMG kiadónál 2022. február 25-re várható *Happiness Not Included című nagylemezen az idő múlása a fő téma, az emlékek és halandóság elfogadása mellett például az, hogy a hatvanas évek utópikus jövőbe vetett reményei nem valósultak meg a XXI. századra. „Ezen a lemezen úgy akartam magunkra tekinteni, mint egy társadalomra, ahol úgy döntöttünk, hogy a profitot fontosabbnak tartjuk az embereknél, a pénzt az erkölcsnél és tisztességnél, az ételt az állatok jogainál, a fanatizmust az igazságosságnál, a saját triviális kényelmünket mások kimondhatatlan szenvedésénél. De ez az album amellett is hitet tesz, hogy megvan bennünk az utópia lehetősége, ha le tudjuk hámozni a rétegeket, és megértjük, mi az, ami igazán számít” – mondja a 64 éves szövegíró-énekes Marc Almond.

„Távmunkával rögzített anyag a világjárvány idejéből. Sci-fi történetek a XXI. századból” – summázza az albumot Dave Ball, aki a most közzétett első kislemezdal születéséről így mesél: „A Heart Like Chernobyl zenéjét a karanténidőszak csúcsán írtam, körülbelül hat hétig voltam egyedül. Kicsit úgy érzetem magam, mint a  Joy Division, és felidéztem az Isolation című dalukat. A felvétel zenei alapját egymagam játszottam fel, programoztam és rögzítettem digitálisan a Kitchen Sink Drama nevű otthoni stúdiómban. A dal címe Marc ötlete volt, akárcsak a témája.”

Az új felvételek véglegesítésénél a duó producersegédje Philip Larsen volt, aki a Kylie Minogue-féle Come Into My World keveréséért nyert Grammy-díjat, az Erasure-énekes Andy Bell első szólóalbumát társszerzőként is jegyezte, és Manhattan Clique nevű remixduójával a Soft Cellnek is többször dolgozott már korábban.

Oh dear, I feel like North Korea in the winter
I’ve got a toxic touch because everything is dying all around me
Lovers pet some plants, cousins, uncles, aunts
So run like the devil before you regret you ever found me
All I have to say
The news, it’s made me this way
Another horror every day
So on your knees and pray

It’s purely anecdotal
More than the sum total
Throw me down the waste disposal
I’ve a heart likе Chernobyl

People еscaping the war in boats
Tip them over and see who floats
When I’m faced with people dying
No emotion, it’s like watching a soap
Appeal to my better nature
And tell me Jesus is the answer
He tried to see the good in everyone
But Jesus was a naive romancer

It’s purely anecdotal
More than the sum total
Throw me down the waste disposal
I’ve a heart like Chernobyl
It’s purely anecdotal
I’m Constantinople
Every army falls, invading my wars
I’ve a heart like Chernobyl
Watch out for reactor 5
Nobody gets out alive
So do just what you have to do
If you’re gonna survive
It’s all the fault of the media
And all the fear they feed ya
Throw me down the waste disposal
I’ve a heart like Chernobyl

.
az album számlistája és borítója a Csernobil melletti Pripjaty fantomváros vidámparkjának óriáskerekével:

Soft Cell: *Happiness Not Included (2022)

1. ‘Happy Happy Happy’
2. ‘Polaroid’
3. ‘Bruises On My Illusions’
4. ‘Purple Zone’
5. ‘Heart Like Chernobyl’
6. ‘Light Sleepers’
7. ‘*Happiness Not Included’
8. ‘Nostalgia Machine’
9. ‘Nighthawks’
10. ‘I’m Not A Friend Of God’
11. ‘Tranquiliser’
12. ‘New Eden’

.
plakát az őszi brit turnéhoz, melyen új dalok mellett az 1981-es Non-Stop Erotic Cabaret debütalbum teljes anyagát is előadják élőben:

.
idén a szintén 40 éves jubileumot ünneplő Tainted Love sláger két új kiadást is kapott, az egyiket Dave Ball friss ötperces mixével:

.
a legutóbbi Soft Cell-szám, egy 2019-ben készült feldolgozás a néhai angol elektronikus experimentalista szintis-énekes Fad Gadget, azaz Francis John Tovey (1956-2002) Back To Nature című 1979-es dalából:

.
Marc Almond legutóbbi szólóalbuma, a 2020 januárjában megjelent Chaos And A Dancing Star, mely a zongorista-zeneszerző Chris Braide és a fuvolavirtuóz Jethro Tull-frontember Ian Anderson közreműködésével készült:

Black Sunrise
Hollywood Forever
Chevrolet Corvette Stingray
Dust
Slow Burn Love
Fighting A War
Cherry Tree
Chaos
Dreaming Of Sea
When The Stars Are Gone
Giallo
Lord Of Misrule
The Crows Eyes Have Turned Blue

Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02
Damon Albarn és Joan As Police Woman párizsi koncertje – új duettjük élő ősbemutatójával
nov. 6., 12:36