A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Soha többé nem kell fizetni a boldog születésnapokért

2015. szeptember 25., 18:35

Egy bírói ítélet 27 év után elvenné a Happy Birthday-dal jogait a Warner/Chappeltől, bárki által szabadon felhasználható közkinccsé téve a világ talán legismertebb, száz évnél is régebbi dallamát.

szuletesnap2

Nem arathatja le többé a Happy Birthday után járó szerzői járandóságot a Warner/Chappel óriás, amennyiben kitart egy amerikai bíró által első fokon hozott ítélet – írja a Billboard.  Az amerikai George H. King körzeti bíró keddi döntése alapján a bolygó legismertebb angol nyelvű dalát immár bárki felhasználhatja anélkül, hogy szerzői jogdíjat fizetne a Warner/Chappel cégcsoportnak. King kimondta, a kiadó valójában soha nem birtokolta a Happy Birthday to You címazonos szövegének jogait, mely alapján teljes joggal sarcolhatná a dalt felhasználókat. Az első fokon hozott ítélet legfőképp azoknak a filmstúdióknak, forgalmazóknak jelenthet megkönnyebbülést, amelyek produkcióiban felbukkantak a születésnapi strófák.

happybirthday

Amennyiben a bírói döntés maradandónak bizonyul, úgy a Warner/Chappel csoport éves szinten 2 millió dolláros bevételtől esik el. Érdekesség, hogy a Happy Birthdayt a szakirodalom eredetileg a 19. század végére datálja, szerzőjeként pedig egy tanárnőt, Patty Smith Hillt és annak testvérét, Mildred Hillt jelöli meg. A Hill testpártól a dallam jogai 1935-ben egy, Clayton Summy tulajdonába tartozó céghez kerültek, melyet – a dal jogaival együtt – 1988-ban, 25 millió dolláros áron vásárolt fel a Warner/Chappel. Akkor a Happy Birthday szerzői jogainak értékét 5 millió dollárra becsülték.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33