A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Son Lux trióban folytatja a Lorde- és Sufjan Stevens-kollaborációk után

2015. március 28., 13:41

Az experimentális hiphop, triphop és posztrock határán dolgozó amerikai producer-énekes Ryan Lottnak, azaz Son Luxnak tavaly nagyon sikeres éve volt: mozikba került az Egy szerelem története című kétrészes film, aminek ő jegyezte a zenéjét, közös albumot adott ki Sufjan Stevensszel, Easy című leghíresebb dalát pedig feldolgozta Lorde, sőt közösen egy új verziót is rögzítettek belőle! Idén újabb Son Lux-albumot jelentet meg, immár zenekari felállásban – és egy beharagozó szám már hallható is a triótól.

Az 1979-es denveri születésű, New Yorkban élő Lott főleg reklámzenék komponálásból tartotta fenn magát, miközben 2008-tól Son Luxként is elkezdett lemezeket kiadni: a 2013-as Lanterns, melyen az Easy című dal is szerepelt, már a harmadik albuma volt ezen a néven. Programozói és hangszerelői tudását közben filmes aláfestő zenék és sound design területén is kamatoztatta: a bevezetőben említett Egy szerelem története előtt már olyan mozifilmeken is dolgozott, mint a Looper – A jövő gyilkosa vagy a Don Jon. Számtalan közreműködése és kollaborációja is volt, melyek közül a gitáros-énekes trubadúr Sufjan Stevens és a chicagói rapper Serengeti (David Cohn) társaságában alapított S/S/S nevű alternatív hiphop triója keltette a legnagyobb feltűnést 2012-es bemutatkozó EP-jével (Beak & Claw), melynek folytatását tavaly már a jóval szerencsésebb Sisyphus névre átváltva készítették el (címnélküli első albumuk 2014 áprilisában jelent meg).

sisy

Ryan Lott tavaly már a Son Lux-koncerteket is triófelállásban adta (amint októberben a párizsi Pitchfork Music Festival élő közvetítésekor is láthattuk), és most hivatalosan is bejelentette projektje trióvá alakulását két zenésztársával: a kelet-afrikai indiai származású Rafiq Bhatia saját jogán is elismert gitáros és zeneszerző az avantgárd dzsessz színtéren, míg az ázsiai-amerikai Ian Chang dobos a brooklyni Body Language funkos szintipop együttesből érkezett. A már velük együtt írt és rögzített Bones című negyedik Son Lux-album június 23-án jelenik meg, de egy beharagozó dal, a Change Is Everything már most meghallgatható róla:

FRISSÍTÉS: a dalhoz május 5-én egy videoklip is érkezett!

.
az Easy című Son Lux-dal eredetije és Lorde-féle élő feldolgozása az énekesnő tavalyi chicagói Lollapalooza-koncertjén:

az Easy új verziója Lorde közreműködésével az Alternate Worlds című remix-EP-n, 2014 májusából:

a 2013 októberében megjelent Lanterns album, melyen az Easy eredetije is hallható:

.
ráadásként itt a Sufjan Stevensszel és Serengetivel közös Sisyphus trió Booty Call című tavalyi klipdala . . .

. . . és a címnélküli első Sisyphus-album 2014 áprilisából:

.
a 2015-ös új Son Lux-album borítója:

sonlux-bones

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39