A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sötét krimi a hetvenes évek Budapestjéről – megjelent Mátyás Győző regénye

2022. május 31., 14:14

Az idei könyvhétre jelenik meg Mátyás Győző tavalyi halála előtt befejezett regénye. A Szökevények ravaszul szőtt krimije bravúrosan idézi meg a hetvenes évek Budapestjét, a neonfények árnyékában megbúvó Kádár-kor bágyadt és fojtogató hangulatát. A regény bemutatóját a Helikon Kiadó június 1-én, szerdán, 17 órakor tartja az Írók Boltjában, ahol a könyv szerkesztője, a kiadó igazgatója M. Nagy Miklós beszélget Csíkvári Gáborral, az ELTE nyugalmazott tanszékvezető tanárával. Az esemény megtekintése ingyenes, a kiadó minden érdeklődőt sok szeretettel vár a bemutatón.

Zsarnóth Attilát, a fiatal, tehetséges nyomozót nem érdekli a politika, de szereti a rendet. Igazából egy kicsit hálás is a „rendszernek”, amiért „intézetis” gyerekből rendőr válhatott belőle. Az 1970-es évek elején járunk: a gazdasági reform már lefulladt, a beatkultúra, legalábbis Magyarországon, viszont épp erőre kap – nem mintha Zsarnóthot ez az új, csörömpölő zene különösebben érdekelné. Őt most leginkább az érdekli, hogy hova tűnhetnek el egyre gyakrabban az intézetekből szökött lányok; meg az, hogy kiderítse az apja halálának titkát. Mert aligha hihető, hogy 1956-ban, amikor az „ellenforradalmárok” betörtek a börtönbe – ahol köztörvényes bűncselekmény miatt ült –, egyszerűen szívrohamot kapott a félelemtől.

Egyszer csak a két nyomozás ugyanahhoz az emberhez vezet – és talán minden titokra fény derül. Mátyás Győző regénye ravaszul szőtt krimi – és egyben a hetvenes évek elejének bravúros felidézése.

MÁTYÁS GYŐZŐ (1954–2021) író, szerkesztő, filmesztéta, egyetemi oktató volt. 1992-ben Bilincstörők című elbeszéléskötetével jelentkezett szépíróként, majd élete utolsó két évében ismét rendszeresen publikált novellákat, valamint egy egyfelvonásos drámát.

„Az elvtársak a nyugtalanító hírek miatt fokozott erőkkel készültek az ünnepségre, nehogy valamiféle nacionalista elhajlásra, a demokratikus államrend elleni izgatásra kerüljön sor. Éberség, elvtársak, az imperialista felforgatás szelleme nem nyugszik! Túl közel volt még 1956.”

Ne keresd a könyvet, itt van.

Könyvbemutató

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33