A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Spirituális és kifinomult lett Sampha új albuma

Wágner Gábor
2023. október 23., 10:30

A 2017-es, Mercury-díjas debütáló lemeze méltó folytatásával jelentkezett Sampha: megjelent a 14 dalt felölelő Lahai. Az album a londoni énekes-dalszerző-producer nagyapjának a nevét viseli, amely egyben Sampha középső neve is. Már ez is azt jelzi, hogy ismét csak egy nagyon személyes hangvételű album készült, talán még a bemutatkozásnál is személyesebb.

Míg a Process című lemez esetében egy olyan művészt hallhattunk, aki a gyászban és a veszteségben elmerülve keresi a helyét a világban, addig az újdonságban az előadó már nyitottan és bizakodva tekint egy új élet felé. Létezésünk csodájában és mágiájában gyönyörködik, zenévé formálva azt a káoszt, amit az ember az élet körforgásával és a túlvilággal szembesülve megtapasztal.

Az albumon Sampha legközelebbi barátai és kollégái működnek közre, többek között: Yaeji, Léa Sen, Sheila Maurice Grey (Kokoroko), az Ibeyi, Morgan Simpson (Black Midi), Yussef Dayes, Laura Groves és Kwake Bass. Elődjével ellentétben ez a kiadvány egy „közösségi ügy”, melyben Sampha azt vizsgálja, hogy mi emberek milyen sokféleképpen kapcsolódunk egymáshoz és egy valami nálunk nagyobb dologhoz. Mindezt a jazz, a soul, a rap, a dance, a jungle és a nyugat-afrikai népzene egyszerre kifinomult és kísérletező elegyével teszi, közben új szintre emelve produceri és énekesi ambícióit.

Nyitó kép: Jesse Crankson

Szerző: Wágner Gábor
BUDAPEST TELI VAN FALUVAL – INDUL A RADNÓTI SZÍNHÁZ PODCAST-SOROZATA
nov. 20., 16:45