A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sport és tánc a színházban: Fairplay – Sportóriások legendája a MOMKultban

2018. január 15., 10:57

Katartikus élményt, egyedülálló látványvilágot ígér a Coincidance Táncszínház produkciója, a Fairplay – Sportóriások legendája című táncjáték, amelynek két új előadása január 17-én és 31-én lesz a MOM Kulturális Központban. Gyulai Júlia rendező-koreográfus alkotása a sportolók sikerei mögötti világba enged betekintést, és egyben édesapjának, Gyulai Istvánnak állít emléket.

 Gyulai Júlia

A Fairplay nem kevesebbet vállal, mint hogy bemutassa, mit ad, mire nevel, miben támogat a sport. A történetben egy kisfiú életén keresztül szembesülhet a néző saját, mindennapi küzdelmeivel. Olyan tragédiák is megjelennek a táncszínpadon, mint egy barát, egy szerelem árulása, avagy az apa elvesztése. Mindeközben álmaiban sportóriások, igazi legendák elevenednek meg, akiknek a gondolatai segítik a fiút. Egy fiút, aki a semmiből indul, és aki tudja, érdemes küzdeni, kitartani, mert végül tényleg célba ér.

Gyulai Júlia, a Fairplay rendezője, koreográfusa szerint más és más módon, de mindannyian vágyunk a katarzisra, az eufóriára. Ennek a mindent elsöprő, túlcsorduló élménynek a két legfőbb forrása a sport és a művészet, amely életünket többé és színesebbé teszi. E két forrást egyszerre jeleníti meg a Fairplay, amellyel egyúttal édesapja emléke, Gyulai István népszerű sportriporter és sportdiplomata, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt főtitkára előtt is tiszteleg.

A Fairplay-t a Coincidance Táncszínház sajátos, a modern táncot és az ír szteppet is megjelenítő, egyedi stílusában láthatjuk. Látványvilágát tekintve is különlegességre számíthatunk. Az interaktív felületeken vetített sportpillanatok, a vizuális bravúrokkal megelevenedő sportlegendák színvonalas és szórakoztató kikapcsolódást ígérnek.

Az ír sztepp Európa-bajnokait (Gyulai Júliát és Potornai Norbertet) is felvonultató, illetve kontinens-szerte elismert kortárs táncosokból álló Coincidance Táncszínház 2008-ban alakult. A Coincidance név az angol „coincidence” szóból származik, melynek jelentése „véletlen egybeesés”. Az elnevezés két táncművészeti műfaj, az ír sztepptánc és a kortárs tánc ötvözésének ogranikusságára, összeolvadásuk harmóniájára utal.

További infó.