A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

St. Vincent a chicagói David Bowie-kiállítás díszvendégeként

2015. január 4., 23:56

Az amerikai gitáros-énekesnő St. Vincent 2014-ben legnagyobb példaképének, David Bowie-nak a mintájára igazított látványos karakterváltást és extragaváns turnét címnélküli albumához (mellyel az év lemezei listák élbolyába került minden valamire való szaklapban és zenei oldalon az NME-től a MusicPress blogig) – a 2015-ös évet pedig egy Bowie-kiállításon való szerepléssel nyitotta.

A 2014 folyamán indie üdvöskéből igazi ikonná és sztárfigurává vált 32 éves multiinstrumentalista-dalszerző-énekesnő Annie Clark a chicagói Museum Of Contemporary Art (Kortárs Művészeti Múzeum) szeptember óta látható David Bowie Is… című óriási – az énekes személyes archívumából mintegy háromszáz tárgyat felsorakoztató – interaktív kiállításának fő sztárvendégeként tegnap este egy órán át beszélt kedvenc popművészéről. A moderátorként a Pitchfork-újságírónő Jessica Hopper által levezényelt közönségtalálkozón seregnyi kapcsolódó – és néha igencsak meghökkentő – téma is szóba került (alteregó-játékok, autentikusság, kívülállás, queer identitás, hatalmi játszmák, öklözés, bőrnadrág és tevepata stb.), St. Vincent elárulta, melyik a kedvenc Bowie-dala (lásd a cikk legalján!), és azt is, hogy portlandiás barátnőjével, a Sleater-Kinney csajzenekar gitárosaként elhíresült Carrie Bronwsteinnel való kapcsolatát David Bowie és Iggy Pop hetvenes évekbeli viszonyához tudná leginkább hasonlítani („Carrie Brownstein is the Iggy Pop to my Bowie„).

stvincent-bowietalk1

A teljes beszélgetést ezekben a percekben töltik fel hat részben a YouTube-ra – és az eddig már felkerült blokkok alá frissítésként bekerülnek majd az éjszaka érkező további részek is:

(ide kerül majd frissítésként a két még hiányzó videó) FRISSÍTÉS: és már itt is vannak (bár az utolsó két kérdés sajnos lemaradt)!

vázlatpontok a beszélgetéshez:

stvincent-bowietalk-themes

.
St. Vincent a legelső nagylemezére, a 2007-es Marry Me albumra David Bowie legendás zongoristájával, Mike Garsonnal is rögzített számokat – az első lejátszón a Your Lips Are Red hallható, alatta pedig egy közös páros kompozíció a We Put A Pearl In The Ground és Landmines című egybekapcsolt számokkal:

.
itt hallható St. Vincent kedvenc Bowie-száma, az It’s No Game (part 1), mely az énekes hetvenes évtizedbeli karakterváltásait összegző 1980-as Scary Monsters (And Super Creeps) album nyitódala volt:

stvincent-bowietalk-ticket

stvincent-bowietalk0

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47