A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

St. Vincent: Emotional Rescue – Rolling Stones-feldolgozás az A Bigger Splash című filmhez

2016. február 13., 9:34

A 2014 legjobb női lemezeként jegyzett címnélküli negyedik albumával élvonalbeli sztárrá előlépő amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő St. Vincent a legutóbbi stúdiófelvételét a Chemical Brothersszel közösen adta ki (Under Neon Lights), legutóbbi szerzeményét a David Byrne-féle Contemporary Color műsorban mutatta be, Taylor Swift koncertjén egy Beck-dalban játszott, és legutóbb Neil Young Bridge School fesztiváljának vendégeként lépett fel. Most meg egy Rolling Stones-dalt dolgozott fel az A Bigger Splash című filmhez, melyben Tilda Swinton egy David Bowie-kaliberű rocksztárt játszik.

A szintén Tilda Swinton főszereplésével készült Szerelmes lettem című Oscar- és Golden Globe-jelölt 2009-es filmje révén nálunk is ismert olasz Luca Guadagnino új rendezésében, az A Bigger Splash-ben egy hangját elvesztő szupersztár rockénekesnő a torokműtétje után egy kis olasz szigeten pihen filmrendező pasijával (Matthias Schoenaerts), de egy régi barátja (Ralph Fiennes) és annak lánya (Dakota Johnson) megzavarja a vakációjukat. Az alapsztori 1969-ből, A medence című Alain Page-regényből és annak Jacques Deray rendezte filmváltozatából való (ahol Romy Schneider, Alain Delon, Maurice Ronet és a fiatal Jane Birkin játszotta a négy főszerepet), de ott nem volt rockzenei vonal.

tilda-bigger1

A szeptemberi velencei fesztiválpremier idején a legjobb filmzenéért járó Soundtrack Star díjat elnyerő A Bigger Splash-ben több Rolling Stones-szám is szerepel, az 1994-es Moon Is Up mellett például az 1980-as Emotional Rescue album címadó diszkódala is, melyből Guadagnino felkérésére – a rendező nagy rajongójaként – St. Vincent is készített egy feldolgozást a filmzenelemezre. A funkos art-rock átirat különlegessége, hogy St. Vincent a felvételt Kendrick Lamar producerével, Sounwave-vel (polgári nevén: Mark Spears) rögzítette, a szaxofont pedig a multiinstrumentalista-rapper-producer Terrace Martin fújja benne.

a Rolling Stones-szám, amit Hobo legjobban utál – az Emotional Rescue 1980-as eredetije a fejhangon éneklő Mick Jaggerrel:

.
az A Bigger Splash mozielőzetese:

.
a film karaokejelenete, ahol Ralph Fiennes a Worried About You című 1981-es Rolling Stones-dallal szerenádozik Tilda Swintonnak:

.
a február 19-én megjelenő filmzenelemez számlistája:

A Bigger Splash – Original Motion Picture Soundtrack (2016)

1. Observatory Crest – Captain Beefheart
2. Beauty Is Only Skin Deep – Robert Mitchum
3. Black Silk Stocking – Chrisma
4. Jump Into The Fire – Nilsson
5. Moon Is Up – The Rolling Stones
6. Heaven – The Rolling Stones
7. Dal labbro il canto estasiato vola – Daniil Shtoda, Dorothea Röschmann, Adrianne Pieczonka, Larissa Diadkova, Stella Doufexis, Berliner Philharmoniker, Claudio Abbado
8. Okanagon – Ensemble Phoenix Basel
9. Pranam II – Ensemble Phoenix Basel
10. Aguirre I (L’acrime Di Rei) – Popol Vuh
11. Emotional Rescue – St. Vincent

.
Tilda Swinton a filmbeli rockénekesnő, Marianne Lane szerepében az AnOther magazin fotósorozatán:

tilda-ff3

tilda-ff1a

tilda-ff2

.
Tilda emlékezetes klipszereplése Floria Sigismondi rendezőnő The Stars (Are Out Tonight) című 2013-as David Bowie-videójában:

.
mutatóba itt van St. Vincent legutóbbi fellépése, 2015 októberében a Neil Young-féle Bridge School fesztiválon, a Cruel című dal akusztikus előadásával:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13