A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sting: 50,000 – David Bowie és Prince halála ihlette új dal

2016. szeptember 18., 16:07

Ahogy a hét elején a Kings Of Leon is a BBC Two tévéadón futó Later. . . with Jools Holland műsorban tartotta egy új dal ősbemutatóját (Around The World), úgy Sting is ott adta elő először közönség előtt 50,000 című új szerzeményét, melyet David Bowie, Lemmy, Glenn Frey és Prince halála ihletett. A 64 éves angol dalszerző-basszusgitáros-énekes a november 11-re ígért 57th & 9th című rockos új stúdióalbumának első kislemezdalát, a I Can’t Stop Thinking About You-t már a keddi adásban eljátszotta élőben, míg az új szám előadását a hétvégén a műsor második részében mutatták be felvételről, egy interjú kíséretében.

Ez a dal igazából arról szól, mennyire sokkol minket, amikor meghal egy kulturális ikonunk: Prince, David, Glenn Frey, Lemmy. Bizonyos tekintetben ők az isteneink, szóval mikor meghalnak, meg kell kérdőjeleznünk a saját halhatatlanságunkat. Még nekem is meg kell kérdőjeleznem, rocksztárként, a sajátomat. És jön a keserédes ráébredés, hogy a nagy gőgösség végül semmit sem ér”– nyilatkozta Sting 50.000 című szerzeményéről, melyet azután írt, hogy Prince halálhírét olvasta. Újabb cikk a halálozási rovatban, újabb név az elesett bajtársak listáján, Twitter-anekdoták, kommentek, feldolgozások szomorú tiszteletadásként, cikközön a bulvársajtóban. . . – így indul a szám, melynek címe a rocksztárokra utal, akikkel ötvenezer ember énekel együtt az óriáskoncerteken (ez a refrén, aztán a folytatásban jön a halandóságról és hiábavalóságról való elmélkedés).

A rocklemezzel régóta nem jelentkező Sting az új 57th & 9th anyagával érezhetően hajdani sikerzenekarának, a Police-nak a hangzásához kíván visszatérni, bár itt kicsit túlzásba is viszi: ez a legújabb szerzeménye túlságosan is emlékeztet legendás triója 1981-es Ghost In The Machine albumának első kislemezdalára, az Invisible Sunra, melyet idén a Peter Gabriellel közös nyári turnéjén kezdett újra játszani több mint tíz év után.

az új 50,000 ősbemutatója:

FRISSÍTÉS: a dal október 22-én közzétett stúdióverziója!

.
emlékeztetőül itt a Police 1981-es Invisible Sun című dala a korabeli klippel. . .

. . . és idén júniusban Sting és a billentyűs-vokalistaként közreműködő Peter Gabriel közös előadásában:

.
Sting 2009-ben David Bowie társaságában. . .

bowie-sting2

. . . és Prince-szel 1986-ban egy Prince & The Revolution-koncerten, ahol a gitáros Ron Wood társaságában ugrott be a Miss You című Rolling Stones-feldolgozásba:

prince-sting-ronprince-sting-ron-wendy

.
az új album számlistája és borítója:

Sting: 57th & 9th (2016)

1. „I Can’t Stop Thinking About You”
2. „50,000”
3. „Down, Down, Down”
4. „One Fine Day”
5. „The Pretty Young Soldier”
6. „Petrol Head”
7. „Heading South On The Great North Road”
8. „If You Can’t Love Me”
9. „Inshallah”
10. „The Empty Chair”

sting-57thand9th

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59