A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Sunflower Bean: Human Ceremony – Julia Cumming triójának első albuma

2016. február 3., 10:38

A DIIV együttes briliáns új albumának, a Sky Ferreira közreműködésével készült Is The Is Are-nak a párdarabjaként itt egy szintén február 5-én megjelenő – és szintén megjelenés előtt meghallgatható – lemez egy másik fiatal brooklyni indie rock zenekartól, a Sunflower Bean triótól, melynek vadóc basszusgitáros-énekesnője, Julia Cumming ráadásul ugyanúgy modellkedik az Yves Saint Laurent-nak, mint a DIIV-frontember Zachary Cole Smith és sztárbarátnője. A Tame Impala nevét dalcímbe foglaló Sunflower Bean a debütalbumával idén simán megismételheti a Wolf Alice tavalyi sikerszériáját.

A kilencvenes évek első felének New York-i színterén működő Bite The Wax Godhead indie-dance/art-pop együttes házaspárjának, Alec Cummingnak és Cynthia Hardennek a gyermekeként 1996. január 16-án született Julia Rachel Cumming 13 évesen tűnt fel első zenekarával, a szintén bohém zenészcsaládból származó Rachel Trachtenburg társaságában alapított – változó felállású, de mindig csupa lányból álló – anti-folk/lo-fi/bubblegum pop Supercute!-tal, melyet az angol dalszerző-énekesnő Kate Nash vett pártfogásába (az ő produceri irányítása mellett 2012-ben fel is vettek DON’T PoP MY BUBBLE címmel egy teljes albumot, de mindössze két klipdal jelent meg belőle hivatalosan).

supercute3

A kis ukulele és az akusztikus gitár után idővel egyre inkább elektromos hangzást preferáló Julia 2013 nyarán zenekart váltott: basszusgitáros-énekesnőként csatlakozott két Brooklynba beköltözött Long Island-i haverjához, a gitáros-énekes Nick Kivlenhez és a dobos Jacob Faberhez. Sunflower Bean névre keresztelt rocktriójukkal a programadó 2013 és Tame Impala című 2014-es kislemezdalaik köré 2015 januárjára egy hatszámos EP-t is kerekítettek (Show Me Your Seven Secrets), majd a nyáron még kiadták az I Hear Voices kislemezt (melynek iPhone-nal forgatott bizarr videóját azóta letiltották a YouTube-ról), aztán pedig összerakták első albumukat.

sunflowerbean-live

A húszas éveik legelején járó zenészeket a pszichedélia, shoegaze és krautrockos motorik lüktetés iránti vonzódásuk rokoníthatja a bevezetőben említett haverzenekarral, a DIIV-val (az Easier Saidet akár Zachary Cole Smith is komponálhatta volna), de sokkal csapongóbbak, már csak a két énekes miatt is. Nick előadásmódja inkább a Temples-féle retrós psych-rockot hozza, míg Julia a punkos ordibálás mellett olyan ábrándos szépségekre is kapható, mint az I Want You To Give Me Enough Time (ez az albumra átmentett két régi szám egyike, a 2013 című kislemezdal B-oldalas párja volt), de a világukat áthatja a fantasztikum és a szürrealizmus is Hieronymus Bosch-tól a Valéria és a csodák hete című 1970-es cseh filmen át a sci-fi gondolatkísérletekig.

A február 5-én piacra kerülő Human Ceremony című első Sunflower Bean-album itt hallható megjelenés előtt:

1. Human Ceremony 0:00
2. Come On 4:03
3. 2013 7:03
4. Easier Said 10:33
5. This Kind of Feeling 14:00
6. I Was Home 16:28
7. Creation Myth 20:42
8. Wall Watcher 25:40
9. I Want You To Give Me Enough Time 28:05
10. Oh, I Just Don’t Know 31:35
11. Space Exploration Disaster 33:30

.
Julia a nagylemezzel a kezében:

sunflowerbean-albuminhand

a Wall Watcher videója decemberből:

a YouTube-ról letiltott augusztusi I Hear Voices klip a kínai rajongóknak köszönhetően itt látható:

az I Hear Voices kislemez The Stalker című B-oldalas száma, ami szintén nem került át az albumra:

a Tame Impala című dal videója 2014 októberéből:

a 2013 című szám klipje 2014 márciusából:

.
a fenti két kislemezdalt is tartalmazó Show Me Your Seven Secrets című debütáló EP tavaly januárból:

.
az Yves Saint Laurent-direktor Hedi Slimane 2015-ös divatfotó-sorozata Julia Cummingról:

ysl-julia1

ysl-julia2-3a

ysl-julia4

.
ezt szintén Hedi Slimane fényképezte, egy tavaly nyári párizsi bulin, ahol Julia és a DIIV-frontember Zachary Cole Smith együtt zenéltek:

diiv-juliac

.
ráadásként egy 2010-es videó Julia Cumming tinilányzenekarától, a Supercute!-tól…

. . . mely egészen 2013 első feléig működött:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39