A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Suzanne Vega: We Of Me + Harper Lee – dalok a Lover, Beloved albumról

2016. július 7., 17:33

A New York-i dalszerző-gitáros-énekesnő Suzanne Vega legutóbbi albuma, a David Bowie mellől ismert zenészekkel rögzített Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles hét év kihagyás után érkezett 2014-ben, de a következő lemezére már nem kell olyan sokat várni. Az október 14-én megjelenő Lover, Beloved: Songs From An Evening With Carson McCullers anyagát az amerikai írónő Carson McCullers (1917–1967) ihlette, akiről az énekesnő már főiskolás korában is írt és előadott egy színdarabot, amit aztán 2011-ben egy off-Broadway színielőadássá bővített egy sor betétdallal – és most végre stúdióverzóban is kiadja ezeket a számokat, melyek közül kettő itt már meg is hallgatható.

A Magányos vadász a szív (1940) című regényével, illetve Egy aranyszem tükrében (1941) és Az esküvői vendég (1946) című kisregényeivel elhíresült Carson McCullers nemcsak southern gothic alstílusba sorolt műveivel kínált bőséges témát, de életvitelével, a kor társadalmi normái elleni lázadásával, polgárjogi és gender témafelvetéseivel, biszexualitásával és egészségi problémáival is (több stroke után a harmincas évei elejére bal oldalára már teljesen lebénult). Suzanne Vega mély rokonságot érzett vele az első pillanattól kezdve, ahogy meglátta az írónő fotóját egy könyvborítón.

carson-mcc-cig

suzannevega-carson1

Suzanne Vegának már a nyolcvanas évek eleji főiskolai színielőadásában is voltak betétdalok (azokat a dzsesszzenész Michael Jefry Stevens társaságában írta), de csak kettőt mentett át a 2011-es Carson McCullers Talks About Love színdarabhoz (és a mostani albumra), a többi számot már egy fiatalabb kollégával, a kilencvenes évek közepén popdalnokként befutott, de az új évezredben már musical produkciókra szakosodott Duncan Sheikkel komponálta (az albumra nyolc közös szerzeményük került).

suzannevega-duncan

Suzanne Vega tavaly ősszel egy közös turnéra is ment Dunkan Sheikkel, és úgy döntött, hogy ezt a életművéből kissé kilógó, végig társszerzővel komponált, alkalmazott zenei – jórészt dzsessz, blues és klasszikus zenei elemekből építkező, szövegeit tekintve Carson McCullers szemszögéből íródott és énekelt – dalfüzért érdemes kiadni stúdióverzióban is. A lemezfelvételhez – a 2014-es albumához hasonlóan – ismét hűséges gitáros kollégáját, Gerry Leonardot kérte fel producernek (ő David Bowie zenei rendezőjeként is dolgozott a kétezres évtized első felében, de még a 2013-as The Next Day-en is pengetett).

Az énekesnő a tegnapi napon gyors egymásutánban két számot is közzétett az új albumról: a blogpremiert kapó We Of Me címe Az esküvői vendég kisregényből való. . .

. . . az album iTunes-előrendeléséhez járó másik dal pedig csipkelődés a Carson McCullers által konkurensnek érzett fiatalabb írónő, a Ne bántsátok a feketerigót! regényével berobbant Harper Lee (1926–2016) irányába:

a Harper Lee című dal egy 2011-es rádiófellépésen:

részletek a 2011-es Carson McCullers Talks About Love színpadi előadásból:

.
az új Suzanne Vega-album számlistája és borítója:

Lover, Beloved: Songs From An Evening With Carson McCullers (2016)

1.”Carson’s Blues”
2. “New York Is My Destination”
3. “Instant of the Hour After”
4. “We of Me”
5. “Annemarie”
6. “Twelve Mortal Men”
7. “Harper Lee”
8. “Lover, Beloved”
9. “The Ballad of Miss Amelia”
10. “Carson’s Last Supper”

suzannevega16album

Dave Grohl és Greg Kurstin idei hanuka-feldolgozásai: Ramones, Lisa Loeb és mások
nov. 30., 3:34
Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02