A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Szabad-e agyonlőni egy bohócot? – erkölcsi útmutató a halálos tréfához

2016. október 10., 22:40

Immár Nagy-Britanniában is bohócjelmezes alakok ijesztgetik a népességet, érdemes hát átrágnunk magunkat, pontosan honnét jön, hogyan működik és milyen kockázatokat rejt magában 2016 minden bizonnyal legbizarabb össznépi slusszpoénja.

clown2

2016. augusztus 21-én egy észak-karolinai fiú az anyját próbálta meggyőzni arról, valóban egy bohóc figyeli őket a házukhoz közel eső erdős terület fái közül. A fiú idősebb testvére később azt állította, ugyanazon bohóc láncokat csörgetett otthonuk verandáján. A szülők az észleléseket elszalasztva a képzelet játékának tudták be az incidenst. Hamarosan azonban a Greenville-i lakóparkban élő más gyerekek is az őket bámuló vagy kézjelekkel az erdőbe hívó bohócokról kezdtek mesélni.

A hívatlan vendégek jelenlétét azonban semmilyen kézzel fogható bizonyíték nem látszott alátámasztani, míg egy nap a 17 éves Caden Parmalee telefonjával nem rögzítette a floridai otthona körül ólálkodó bohócot. A hírhedté vált videót a média is felkapta s mire bárki is észbe kaphatott volna, az Egyesült Államok keleti partján egymást követték a bohóc-észlelések.

Ugyan a bohócoktól való beteges félelemnek orvosi elnevezése is van, nem kell coulrophobiaban szenvedni ahhoz, hogy kirázzon a hideg az éjszakai erdőségből gyerekekre leső, bohócjelmezes ismeretlenektől. Mint minden szívatás, külső szemlélőként első ízben ez is vicces, azonban pillanatok alatt nyomasztóvá válik, amint rájövünk, az interneten keringő felvételek nagyon is valósak. Az első hetekben, ugyan a rendőrség feljelentések alapján előállított néhány jelmezest, a bohócok megmaradtak jobbára passzívnak.

Az észlelések számának futótűzszerű növekedésével azonban egyre több olyan esetről érkezett hír, mikor a sokszor magántelkekre beszökő jelmezesek kergetni kezdték áldozataikat sőt, volt rá példa, hogy az üldözőnél nem csupán héliummal töltött luftballonok, de egy machete is volt.

clown1

Ez már nem vicces – a rendőrség több államban is óvatosságra intett a bohócokkal kapcsolatban, a figyelmeztetés azonban nem rémisztetteknek, hanem a jelmezes alakoknak szólt. Hetekkel az első felbukkanást követően boldog-boldogtalanhoz eljutott a hír, így gyanútlan áldozatok helyett a bohócok egyre többször futottak bele igen dühös, tettrekész és nem utolsó sorban felfegyverkezett emberekbe. Az eredmény? Baseball ütővel helybenhagyott, pisztollyal kergetett, megtépázott tréfamesterek.

A csavar, hogy a bohócok jelenléte hiába offenzív, a legtöbb esetben önmagában még senkit nem jogosít fel az erőszakos fellépésre, így amennyiben az mégis bekövetkezik, a bíróságon az erősebb fél húzhatja a rövidebbet. Október első napjaiban felröppent a hír, hogy a New Jersey-ben éjszaka, a nyílt utcán lőttek fejbe egy bohócruhát viselő férfit, mely végül hoaxnak bizonyult, ugyanakkor a tendenciák szerint a tragédia kódolva van.

Az esetek döntő többségében ismeretlen személyazonosságú, szinte mindig egyedül kísértő bohócok pontosan milyen megfontolásból teszik, amit tesznek, nehéz megmondani, azonban elgondolkodtató, hogy a köztudottan növekvő kockázat dacára mind a mai napig egyre többen döntenek úgy, hogy cirkuszi jelmezben éjszakáznak, órákon át bolyongva azért, hogy a frászt hozzák egy ismeretlenre. Persze legyinthetnénk, Amerikában úgy is mindenki megőrült, ugyanakkor a probléma átette magát Európába.

A Daily Mail értesülései volt brit rendőri egység, melynek 24 óra leforgása alatt összesen 14 bohócészlelésnél kellett helyszínelnie. A rendőrség közleményben jelezte, hogy különös szigorral lépnek fel a kifejezetten gyerekekre utazó jelmezesekkel szemben, akiket a hatóságok a helyszínen rabosíthatnak is.

Címkék:
Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06