A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Szabó Benedek és a Galaxisok: Lehet, hogy rólad álmodtam – az új album zongorás dalokkal

2018. október 1., 10:06

A tizenévesen a bajai Gyökkettő indie pop együttes élén induló, majd Budapestre költözve a 2010-es évek hajnalának hálószobapop színterén az angol nyelvű Zombie Girlfriend lo-fi/noise pop projekttel feltűnő dalszerző-gitáros-énekes Szabó Benedek a saját nevén – és a Galaxisok kísérőzenekarral – kiadott, páratlan években összeállt albumtrilógiája, a Kapuzárási Piknik (2013), A legszebb éveink (2015) és a Focipályákon sétálsz át éjszaka (2017) után most 2018 őszén egy zongorás alapú dalokra épülő lemezzel jelentkezik.

A Zombie Girlfriend múlt héten megjelent alig húszperces Wind című visszatérő minialbumnál csak tíz perccel hosszabb, fél órában 10 számot felsorakoztató Lehet, hogy rólad álmodtam meglepő fordulat Szabó Benedek diszkográfiájában, a gitáros frontember ugyanis egyáltalán nem gitározik rajta, csupán az elmúlt pár évben feljavított zongoratudásával kíséri magát. Magukat a dalokat is így komponálta az intim és álomszerű új anyaghoz, melyen az őt élőben is kísérő Galaxisok – a basszista-vokalista Sallai László, a gitáros Günsberger Ákos és a dobos Bradák Soma – mellett ezúttal három számban Tóth Dóra Lilla hegedűs közreműködése is hangsúlyozza az elszállós hangulatot.

A szövegekben az álom- és emlékképek mellett apokaliptikus tónusok tűnnek fel („a világ háborúra készül. . . a viharfelhőket légelhárító reflektorok pásztázzák. . . ballisztikus rakéták a sztratoszférában”), ahogy a Mayberian Sanskülotts-frontlány Csordás Zita által tervezett lemezborító és a Duna-parton fotózott legutóbbi zenekarkép is Neil Young 1974-es depressziós csúcsalbumát, a híres atomháborús regény- és film nyomán elnevezett On The Beach-et idézi meg a világvégéhez kitett kempingszékekkel. „Amikor elkezdtük felvenni a lemezt, mondtam Marcinak, hogy a hetvenes évek énekes-zongorás dalszerzői lemezeit szeretném felidézni, de úgy, hogy nem hallgattam meg őket, csak az emlékeimre hagyatkoztam” – meséli Benedek a zenei inspirációról és a hangmérnök Miskolczi Mártonnal való közös stúdiómunkáról.

Szabó Benedek és a Galaxisok új albuma, a Lehet, hogy rólad álmodtam itt hallható teljes hosszában:

.
a november első két napjára meghirdetett lemezbemutató koncertek az A38 oldalán:
http://a38.hu/hu/program/szabo-benedek-es-a-galaxisok-hu-15229
http://a38.hu/hu/program/szabo-benedek-es-a-galaxisok-hu-14835 (ez már telt házas)

.
mutatóba itt az On The Beach című 1974-es Neil Young-nagylemez is az ikonikus borítójával:

Walk On
See The Sky About To Rain
Revolution Blues
For The Turnstiles
Vampire Blues
On The Beach
Motion Pictures
Ambulance Blues

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13