A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jógatestet szeretnél? Tessék!

2022. augusztus 15., 16:22

Te is szeretsz jógázni? Gondolkoztál már azon, hogyan került hozzánk a jóga, és milyen történelmi hagyományokon alapul? Ha érdekel a téma, neked szól Mark Singleton rendkívüli könyve, a Jógatest!

A jóga manapság már természetes része világunknak; sztárok népszerűsítik, iskolákban, sőt bevásárlóközpontokban tanítják. De minek köszönhető a térhódítása? És vajon valóban egészen az ókorból ered máig tartó hatása, ahogyan azt hívei állítják? A szerző radikálisan új felfogása szerint a ma legnépszerűbb, ászanaalapú jógairányzatok, mint az astanga, hatha vagy a bikram jóga gyökerei nem tisztán az ősi indiai jógahagyományban keresendők: az európai testépítés, a huszadik század eleji női tornamozgalom vagy akár a nacionalizmus eszméi is komoly szerepet játszottak létrejöttükben.

A Jógatest gazdag archív dokumentumanyagra és a jógát világhírűvé tevő, legendás máiszúri tanítványok generációjának még élő tagjaival készített interjúkra támaszkodva, rendkívüli alapossággal tárja fel a modern jóga történetét, filozófiai és gyakorlati hátterét.

„Singleton radikális, aprólékosan dokumentált, érzékeny elemzése teljesen világossá teszi, hogy az indiai civilizáció valóságos ikonjának tekinthető, ászanaalapú jóga valójában egyértelműen a gyarmati és posztkoloniális globalizáció hibrid terméke.” – Joseph S. Alter, a Pittsburghi Egyetem professzora

Tudj meg további érdekességeket ebből a különleges kötetből!

Ne keresd, itt van.

Három városban is megnézheted az idei év Fonogram-díjas felfedezettjét, ZÓRÁT
szept. 27., 13:07