A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Szerettem volna egy albumot, ami arról szól, hogy hogyan élünk mi” – megjelent AKC Misi negyedik szólólemeze

2023. május 24., 11:08

AKC Misi 2021-es, Vivien című lemeze megjelenése után szinte azonnal elkezdett dolgozni a Long Live AKC anyagán, mert érezte, hogy eljött az ideje egy komolyabb témákat feszegető albumnak, amelyben zeneileg is még jobban ki tud teljesedni. A végeredmény pedig elképesztően sokszínű lett: simán megfér rajta egymás mellett a poppunkos gitárdal, egy forró r&b sample vagy egy keményebb trapes alap. Erre utalt az album projektcíme is, ami „Nem foglalkozom senkivel” volt. Ebben az 54 percben bármi megtörténhet.

A tizenöt dal közül az AKC Krettával közös Kint készült el először: „Már két éves ez a dal, de a lemez munkálatai során újra felvettük és újraproducereltük. Mondhatjuk, hogy a Kint határozta meg, miről fog szólni a lemez: ez volt az első olyan dalom, ami nem a bulizásról, a csajozásról szól, hanem arról, hogy a barátaimmal hogyan élünk, mik a céljaink, és hogy mit szeretnénk elérni az alkotótársaimmal” – mondja AKC Misi. A rapperre alapvetően jellemző, hogy szereti a koncepciózus anyagokat: mindig arra törekszik, hogy egy album ne csak új dalok egymásutánja legyen, hanem legyen egy rendezőelv, ami alapján egy egészet alkotnak. A Long Live AKC minden dalával rengeteget foglalkozott, míg azok elnyerték végleges formájukat – a legközelebb talán mégis a pop-punkos Növök fel áll hozzá. „Tudom, hogy ez a dal áll a tőlem megszokott zeneiségtől a legtávolabb, de nagyon szeretem ezt a hangzást, és szerettem volna egy ilyen dalt csinálni. Egy barátomnál voltam Dunaújvárosban, pörgettem a TikTokot, és egyszer csak elém került Laurie profilja, aki a saját demóihoz csinált videókat. Ráírtam, hogy volna-e kedve együtt dolgozni velem, és hamarosan elkezdtük összerakni a Növök fel-t.”

A lemez introjának is különleges története van: Misi kirakott egy felhívást Instagram-oldalára, amelyben arra kérte követőit, hogy mondják fel hangüzenetben az „AKC” szót, és küldjék el neki. Ezeket illesztette egymásra, és így jött létre az első néhány, olykor egészen hátborzongató hatást keltő másodperc. A legnehezebben pedig talán a Hideg tél című tracket fejezte be, amellyel közönségének szeretett volna kedveskedni: úgy érezte, van, akinek segíthet ez a sötétebb hangvételű dal abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül a démonjaival.

Az egyik első előfutárként megjelent Utca verified egy dalszerző táborban készült, mindössze néhány óra alatt, és Misit főleg a track elején hallható, klasszikus sample inspirálta szövegíráskor: „Nosztalgikus érzéseket keltett bennem: az az időszak jutott róla eszembe, amikor még állandóan az utcán lógtunk, szinte az volt az otthonunk. Mindenkit ismertünk, ott találkoztunk, ott éltünk  kicsit ezt a vibe-ot akartam behozni a dalba. Ezt állítjuk szembe aztán azzal, hogy milyen az életünk most: ahogy jönnek a featek, úgy bontakozik ki a történet, és jutunk el a jelenbe.”

 

Long Live AKC-n szinte csak olyan featek szerepelnek, akikkel Misi korábban nem készített még közös dalt. Gyurissal 2016 óta szerettek volna egy dalt összehozni, mellette pedig LaurieSzlimmyMiller DavidEkhoe, és Atka is most tűnik fel először AKC Misi-trackben. A lemez szellemiségéhez illeszkedve pedig annak alkotófolyamata is nagyon közösségi szellemű volt. Misi rendszerint áthívott otthoni stúdiójába (ahol a teljes anyagot felvették, mixelték és masterelték) néhány producert, közreműködőt, dalszerzőt, együtt meghallgatták a demókat, és ezután elkezdtek dolgozni azon, hogy az egyes dalok elnyerjék végső formájukat. A rapper egyébként nem csak szövegíróként szerepel az albumon (a featek kivételével minden verzét ő jegyez), hanem 15-ből 10 dalon mint producer vagy co-producer dolgozott. „Borzasztóan hálás vagyok a közönségemnek, és remélem, tetszeni fog nekik ez a korábbiaknál zeneileg és témáit tekintve is érettebb album. Az eddigi visszajelzések alapján ez nem csak szerintem lett egy különleges lemez – annál pedig elképzelni sem tudok gyönyörűbbet, mint amikor a hallgató is tud azonosulni a zenémmel, a mondandómmal.”

 

Long Live AKC a mai naptól elérhető minden digitális platformona lemezbemutató pedig május 26-án lesz az Akvárium Klubban.

fotó: Bodnár Dávid