A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Szombaton újra Record Store Day!

2021. július 16., 16:42

Tavaly óta évente kétszer rendezik meg világszerte, így Magyarországon is a független lemezboltok és a kézzel fogható hanghordozók világnapját, a Record Store Dayt. Idén először június 12-én „ünnepelhettek” a zenehallgatás szerelmesei, a második RSD Drops-ra pedig most hétvégén, július 17-én, szombaton kerül sor. Ezen a napon a világ számos pontján jönnek ki limitált példányszámban friss lemezek, exkluzív kiadványok. Három magyar fizikai megjelenés miatt is érdemes felkeresni az ezen a napon kedvezményekkel, akciókkal jelentkező hazai lemezboltokat.

A független lemezboltok fenntartásának segítése érdekében 2007 óta rendezik meg minden évben a Lemezboltok Napját, amelyet bátran nevezhetünk a zenerajongók és a lemezgyűjtők közös örömünnepének is. A szociális távolságtartást segítve 2020 óta az eseményt két napra bontották, így tavaly és idén is kétszer találkozhatunk a résztvevő lemezboltokban különleges akciókkal, mai és régi előadók friss, vagy ritka, exkluzív megjelenéseivel. Az idei második RSD Drops-ot július 17-én, szombaton rendezik, a Lemezboltok Napja hivatalos magyarországi képviselete, a Record Store Day Hungary adatai szerint öt fővárosi lemezbolt – a Wave, a Musicland, a Neonmusic, a Deep és az MG Records –, valamint a dunaújvárosi 777 Zenebolt várja szombaton a fizikai hanghordozók szerelmeseit számos nemzetközi megjelenéssel és magyar kiadvánnyal. 

A Record Store Day mozgalma az Egyesült Államokból indult 2007-ben az internetes fájlcserélő alkalmazásokon terjedő hangfelvételek ellenpontozásául, felhívva a figyelmet a lemezboltok és a fizikai hanghordozók kulturális értékére. A kezdeményezéshez Magyarországon elsőként a Wave és a Musicland csatlakozott 2010-ben.

Több mint 160 különleges nemzetközi lemezmegjelenés 

Az idei első, június 12-i RSD Drops után a második felvonásra, július 17-re is számos exkluzív lemezmegjelenés jut. A második drop alkalmából lát napvilágot a több mint 160 megjelenés részeként

·        a Beastie Boys 1995-ös EP-je, az Aglio E Oilo vinyl újrakiadása két új bónusz trackkel,

·        egy Miles Davis-kiadvány az A Tribute to Jack Johnson felvételének időszakából származó különleges felvételekkel,

·        a Foo Fighters Dee Gees néven kiadott új diszkóalbuma, a Hail Satin,

·        a Fun Lovin’ Criminals klasszikusa, a Scooby Snacks 25 éves jubileumi kiadása,

·        a Gorillaz hat stúdiólemezének gyűjteményes vinyl kiadása,

·        St. Vincent egy-egy Nine Inch Nails és Metallica-klasszikusának feldolgozása 7 incses kislemezen,

·        és egy kétlemezes Amy Winehouse-remixalbum. 

Az exkluzív, RSD-napi nemzetközi megjelenések teljes listája itt böngészhető.

Veterán new wave-klasszikus, kiadói remixválogatás, rhythm‘n’grunge kazettapremier: ezek lesznek a hazai újdonságok

Az elmúlt években hazánkban is hagyománya alakult ki a lemezboltok napi különleges megjelenéseknek. A július 17-i RSD Drops alkalmából ezek a hazai hanghordozók biztosan kiemelt helyet kapnak a résztvevő lemezboltok polcain:

  •       A rhythm‘n’grunge zenében utazó budapesti EiLEMA zenekar nemrég kijött első, szerzői kiadású nagylemeze, az Attracted to Light ezen a napon kazettán is megjelenik.
  •       A budapesti független kiadó Klinik egy remixkazettával készül, a kiadványon az Anton Vezuv, Hajós Kristóf, Jakab Péter, az egykori Realistic Crew és a Jazzékiel egy-egy dalának remixe lesz hallható, a remixeket jegyző művészek Mankind, horhos, Krizso, Marwell és Norbert Kristóf.
  •       Az 1983-84-ben létezett hazai new wave, punk BTK zenekar egy 2018-as jubileumi koncert sikere után döntött a folytatásról, első cd-jük, a Furcsa játék így közel 40 év után jelenik meg.

Bővebb információkkal, valamint a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán tájékozódhattok.

A Warpaint egy új meglepetés dallal ünnepli meg 20 éves fennállását
febr. 18., 9:14