A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Született zsenik az A38 hajón

wg
2016. február 24., 10:14

A michigani Ann Arbor városában 18 évvel ezelőtt alapított, mára kultikus jelentőségűvé vált, független elektronikus zenei kiadó, a Ghostly International pazar estével ajándékozza meg mindazokat, akik a péntek estéjüket a hajó gyomrában töltik.

Szavunk se lehet az utóbbi idők budapesti koncert- és partyfelhozatalára, de ami pénteken lesz a hajón, ha nem is áll magában (az egy hónappal ezelőtti Stil vor Talent buli hasonló volt), de azért ritka. Egy estén három neves fellépő is a pultba lép, és ráadásul mind a hárman a nemrég megjelent új nagylemezükkel érkeznek hozzánk. Ami pedig őket összefogja, az nem más, mint az izgalmas, bátor és merész elektronikus muzsikák amerikai kiadója, a Ghostly International, ahol olyan előadók munkálkodnak többek között, mint Matthew Dear, Dabrye, a School of Seven Bells, Tycho, Com Truise, Gold Panda – valamint a péntek este mindhárom fellépője is: Shigeto, Lord Raja és Heathered Pearls. Vagyis ha minden jól megy, erős estében lesz részünk, melynek során a hely-idő-cselekmény hármas egységének megvalósulását a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg. Tökéletes helyen, az A38 mélyén, a lehető legjobb időpontban, azaz éjjel, izgalmas cselekményben lesz részünk, vagyis sötét experimentális technóra táncolhatunk.

Shigeto

A három fellépő közül Shigeto az első számú közönségcsalogató név, de hát ennyivel régebb óta zenél és lemeze is több van, mint a másik kettőnek. A részben japán származású amerikai fiatalember, Zachary Shigeto Saginaw 2008-tól adja ki hosszabb-rövidebb lélegzetű lemezeit, de széles körben ismertté csak pár évvel később, 2011-12 tájékán vált. Ekkortájt jelent meg második nagylemeze, a Lineage (az első, a Full Circle 2010-es), amit egy évvel később követett a harmadik, a No Better Time Than Now, és ez a két album elegendő is volt ahhoz, hogy Shigeto neve komoly tényezővé váljon. A zenei hatások sokfelől érkeztek, de ami a legnyilvánvalóbb, az a techno, az ambient, a jazz és persze nyomokban ott lüktet a dub is, elvégre Shigeto mégiscsak a dubstep felől jött. A várhatóan experimentális műsora a nem oly régen megjelent friss anyagra, az Intermission-re épül, ami ugyan nem nagylemez, hanem EP, de éppolyan tartalmas cuccokkal teli, mint a már említett hosszabb anyagok.

lord raja

A félig afgán, félig amerikai Lord Raja a született zsenik táborát erősíti, mindössze 23 éves, és a tavaly megjelent Para című nagylemeze már a második a sorban – a Lord Raja név alatt legalábbis (a 2014-es első album címe A Constant Moth volt). Merthogy emberünk már hatéves korában rap-alapokat készített a tesójának. Előbb InfinitiRock néven kezdte kiadni az első komolyabb zenei próbálkozásait, majd egy éles váltással Raja-ra módosított. A 2011-es keltezésű The October Series című lemeztrilógiáját (ezek 3 egymást követő napon jelentek meg, a Red október 30-án, a Witch október 31-én, a Color pedig november 1-jén) e néven jelentette meg, s innen már tényleg csak egy lépés választotta el a jelentől. Ami kapott inspirációt a hiphoptól éppúgy, mint a downtempótól, a house-tól, a jungle-től, a jazztől és az ambienttől is. Ezekből áll össze Lord Raja zenei univerzuma, ez az ösztönös tehetséggel teremtett impozáns világ.

Heathered Pearls

A Heathered Pearls név mögött rejtező Jakub Alexander bár még Lengyelországban született, de már jó ideje Brooklyn-ban él.  Amellett, hogy a 2010-es évek eleje óta jelenteti meg kisebb-nagyobb lemezeit, ő a Ghostly művészeti vezetője is. Loyal című bemutatkozó albuma 2012-ben jelent meg, s az azon hallható ambient-uralomnak köszönhetően inkább hallgatni való, mint táncolni. A folytatás, a 2015-ben kiadott Body Complex eresztett némiképp ezen a gyeplőn, s jóval több ütemet, négynegyedet engedett be, így a második Heathered Pearls album már táncolhatóbb anyag lett, mint az elődje, ez pedig Jakub péntek esti programjára is nyilván hatással lesz. Meg hát mi is táncolni ereszkedünk majd le a hajó gyomrába, nem pedig állva aludni.

A három amerikai elektronikus zenei tényezőt hazai részről egy hozzájuk méltó muzsikus, iamyank egészíti ki.

Shigeto, Lord Raja és Heathered Pearls

A38 Hajó

  1. február 26., 23.30

Shigeto

Lord Raja

Heathered Pearls

iamyank mixe a három fellépő legjobb számaiból:

Szerző: wg
Címkék: