A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Tanya Tagaq: Aorta – az eszkimó torokénekesnő új dala és klipje

2015. november 24., 19:34

A kanadai eszkimó torokénekesnő Tanya Tagaq a nagyvilág elé Björk 2001-es turnéján és 2004-es Medúlla albumán lépett – ez utóbbiról egy közös szerzeményt átvitt 2005-ben Sinaa címmel megjelent első saját lemezére is. Az Auk/Blood című másodikat 2008-ban már Mike Patton cégénél és közreműködésével készítette, az Animism című tavalyi harmadikkal pedig a legjobb kanadai albumnak járó Polaris Music Prize-t is elnyerte, és a Juno-díjak („a kanadai Grammy”) idei gálájáról is elhozott egy trófeát. Legújabb dalának klipjét egy norvég képzőművész mauzóleum-múzeumában forgatta.

Az 1975-ben eszkimó (politikailag korrekten: inuit) anyától és fehér apától született Tagaq a démonikus hangzású torokénekléshez illően megszállott előadásmódjáról híres, miközben harcos amazonként küzd a gonosz ellen (környezetszennyezés, fracking, klímaváltozás, bennszülött nőket ért sérelmek stb.) vagy áll ki épp – természeti nép gyermekeként – a fókavadászat vagy a szőrmeviselés joga mellett (akiknek nem tetszik, ha épp egy véres halott állat mellett akarja lefényképezni csecsemőjét, azok kapják be a faszt!).

tanyat-baby-cash

A Tungijuq (Amit megeszünk) című díjnyertes kisfilmjében emberből állattá változó, illetve vadászként a nyers zsákmányból is jóízűen falatozó Tanya Tagaq pár hónapja egy véresen társadalom- és civilizációkritikus videót mutatott be Uja című dalához (mely még tavalyi Animism sikeralbumán szerepelt), de Aorta című friss szerzeményének klipje már egy templombelsőben játszódik: a vizionárius festőként, szobrászként és templomi festett üvegablakok mestereként elhíresült Emanuel Vigeland (1875–1948) oslói múzeumában, mely egyben a norvég művész saját maga által megalkotott mauzóleuma is, a hamvai ott nyugszanak.

tanyat-oslo

Az ablaktalan óriási terem falain Vigeland freskói az életet ábrázolják a fogantatástól a halálig, és a helyiség akusztikája is elképesztő – nem véletlen, hogy a zenészek is különösen kedvelik. A Sunn O))) amerikai drone metal zenekar például épp itt fotózta aktuális poszterét, és most itt forgatott klipet Tanya Tagaq is, akinek 2002-es első látogatása óta nagy inspirációt jelent saját művészetéhez ez a tér.

az Aorta című friss dal videója:

az Uja klipje áprilisból:

az Uja élő előadása az Umingmak című számmal együtt a Polaris Music Prize 2014-es gáláján:

a 2014-es Animism album beharangozó videójához is felhasznált Tungijuq című 2009-es kanadai rövidfilm Tanya Tagaq főszereplésével:

Tanya bemutatja, hogyan működik a torokéneklés:

kisfilm az Animism album születéséről:

a Caribou (Rénszarvas) című Pixies-dal feldolgozása, szintén a tavalyi albumról:

.
az amerikai Kronos Quartet és Tanya Tagaq közös kompozíciója, a Nunavut 2007-ből:

.
a 2004-es The Pleasure Is All Mine című Björk-dal, melyben a beatbox-rapper Rahzel és Mike Patton mellett – 2:32-től – Tagaq is feltűnik:

a szintén Björk 2004-es Medúlla albumán hallható Ancestors című közös szerzemény, mely Tagaq bemutatkozó lemezére is átkerült:

a második Tagaq-lemez Mike Patton közreműködésével készült Fire – Ikuma című dala:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39