A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Tavaly lemez, idén turné: a Kispál és a Borz új albumát hazai és külföldi turnén mutatja be

2024. február 2., 17:16

Az elmúlt évtizedek nagyhatású alternatív zenekara, a Kispál és a Borz tavasszal „világ körüli” útra megy: a Beszorult mondat turné állomásai Dublintól egészen Bodrogkisfaludig érnek.

Kispál és a Borz a „csúcson” hagyta abba, amikor 2010-ben egy óriási bulival elköszönt a közönségétől a Sziget Fesztivál nulladik napján. Ekkor azt nyilatkozták, hogy akkor jelentkeznek újra, ha van alkotókedvük és mondanivalójuk egymásnak és a közönségnek. Bombaként robbant a hír 2022-ben, amikor bejelentették, hogy Kispál on Orfű címmel egy saját minifesztivál keretében aktív zenekarként visszatérnek. Nem csupán nosztalgikus fellángolásról van szó, hiszen 2023 tavaszán a beszédes című Beszorult mondat albummal jelentkeztek, adtak néhány klubkoncertet Európában, majd két egymást követő napon telt ház előtt léptek fel a Budapest Parkban. A visszatérés öröme megidézte a kilencvenes évek hangulatát, így a zenekar elkezdett ismét aktívan alkotni és próbálni. 2024 áprilisában Nyugat-Európába mennek egy ötállomásos turnéra, májusban és júniusban pedig Magyarországon koncerteznek.

Lovasi András frontember szerint a klubhangulattal mind a zenekar, mind a közönség visszatér a komfortzónájába. Több dolog motivált minket, amikor elhatároztuk, hogy turnéra indulunk. Egyrészt mégiscsak szeretnénk bemutatni színpadon is a kedvenc dalainkat az új lemezről. Másrészt mindannyian szívesen emlékezünk a végeláthatatlan országos klubturnékra, ezért kifejezetten kisebb helyszíneket kerestünk. Ráadásul így kipróbálhatunk olyan dalokat is, amik egy sokezres fesztiválkoncerten vagy arénában nem feltétlenül működnek.”

Lovasi András (ének, basszusgitár) mellett természetesen Kispál András (gitár) és Dióssy D. Ákos (billentyű) is ott lesz a turnén. Különleges színpadképet alkot, hogy két dobos is lesz a zenekarban: Bajkai Ferenc már ismerős lehet az elmúlt két év nagyobb Kispál-koncertjeiről és a Kiscsillagból, a másik dobszett mögött pedig G. Szabó Hunor ül majd, aki több dalban gitározni, basszusgitározni és vokálozni is fog, míg fúvós hangszereken közreműködik Babcsán Bence.

A turné áprilisi szakaszában Bécsben, Zürichben, Münchenben, Dublinban és Londonban játszik a Kispál és a Borz, majd májusban és júniusban érintik Balassagyarmatot, Sopront, Győrt, Pécset, Szegedet, Debrecent, Szarvast, a BOLDOGkisfalud Fesztet és természetesen Budapestet is: a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-án, 19-én és 20-án a Kobuciban lesz Kispál-koncert.

A turnéra február 1-jétől kaphatóak jegyek. Júliustól visszavonul a zenekar a próbaterembe, hogy felkészüljön az év végi nagyszabású Kispál és a Borz-koncertre, amit december 30-án tartanak az MVM Dome-ban.

A turné egyes állomásairól a turne.kispalesaborz.hu-n, valamint a zenekar Facebook-oldalán találhatók részletes információk.

Fotó: sinco